Sandanski1.com

ВМРО представи канидатите си за кмет на Община Сандански - Атанас Стоянов, общински съветници и кметове на населени места ВМРО представи канидатите си за кмет на Община Сандански и общински съветници

Каня на дебат Котев от ГЕРБ, Тимчев от БСП и Стоянов от ВМРОВИДЕО. Каня на дебат Котев от ГЕРБ, Тимчев от БСП и Стоянов от ВМРО

Младен Тимчев: Сандански ще бъде подреден и зелен град! Младен Тимчев: Сандански ще бъде подреден и зелен град!

http://sandanski1.com/news/data/upimages/200/pirgos_agro-001.jpg България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам

31 Aug 2016 :: Sandanski1.com

Средният добив за страната е 494 кг/дка

България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам в размер на 5,64 млн. тона.

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след края на заседание на Националния консултативен съвет по зърното, предаде БГНЕС.

За сравнение през 2015 г. производството на пшеница е било 5 011 597 тона.

Средният добив за страната е 494 кг/дка. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра – 568 кг/дка.

Качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното. 43% от общия добив в България е с много добри хлебопекарни качества. Заедно с преходния остатък от миналогодишната реколта България влиза в тази маркетингова година с наличност от 6,6 млн. пшеница.

За вътрешно потребление – консумация на хората, осигуряването на фуража отиват малко по-малко от 2 млн. тона от тази реколта. Останалото количество от тази реколта, което е близо 69%, България го изнася.

Към днешна дата е изнесено 1,1 млн. тона, над 3 млн. тона остават за търговия до следваща реколтна година.

Танева отчете, че на фона на тези изключително добри показатели, единственият по-лош показател, е този на средната цена, която по анализа за юли е средно с 15% по-ниска от юли 2015 г. Положителното е, че спрямо тенденциите по международните борси, е за покачване към края на годината, добави тя.

От своя страна председателят на Националния консултативен съвет по зърното Венцислав Върбанов изтъкна, че отчетените резултати на съвета днес са обективни, а притеснителното е това, че цените са по-ниски.

„Всички трябва да сме наясно, че България е една малка част от общия пазар и цените не се формират от страната, а са борсови. Хубавото е, че България се връща на някои пазари и отново изнася хлебна пшеница. Надеждите ни са, че й цената на хлебната пшеница ще се повиши”, посочи Върбанов и изрази надежда, че цената на пшеницата ще се повиши.

Според Мартин Русев от Асоциация на българските износители на зърно цените в момента са под голям натиск, тъй като има рекордно високи реколти на царевица и пшеница в световен мащаб.

segabg.com

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041