Sandanski1.com

Сандански: Започва саниране на панелни жилищни сгради

12 превъзходни идеи за Сандански. Авторите са ученици от Земеделска гимназия 12 превъзходни идеи за Сандански. Авторите са ученици от Земеделска гимназия

Сдружението на хотелиерите от Сандански определи благотворителните си каузи за Коледа Сдружението на хотелиерите от Сандански определи благотворителните си каузи за Коледа

Интервю с Людмил Карамитов: Не искам и не мога да съм равнодушен към съдбата на ОФК Интервю с Людмил Карамитов: Не искам и не мога да съм равнодушен към съдбата на ОФК "Вихрен"

24 Oct 2016 :: Sandanski1.com

Доброто съществуване и бъдеще на клуба задължително кореспондира с връщането на публиката на стадиона, убеден е Карамитов

- Г-н Карамитов, как оценявате състоянието и ситуацията в ОФК "Вихрен" в момента? Напуснаха изпълнителният директор, старши-треньорът, класирането на тима е в дъното на таблицата...

- За оценка не съм подготвен, но мога да коментирам случващото се и неслучващото се в клуба отстрани - като гражданин и данъкоплатец, а не и на последно място - като бивш няколкократен ръководител на ФК "Вихрен" след 1985 г.

За да коментирам сегашното състояние, ще започна малко по-отдалеко.

Предишното ръководство си отиде бързо и лесно - така както бе дошло, без оценка, анализ и причини - поне за широката публика. Не бе дадена възможност и за приемственост. На Общото събрание не бяха поканени известни футболни хора, а трябваше.

И преди, и сега в определяне съдбата на клуба ги няма футболни фамилии като Златинови, Мицански и др.

Според мен публично обявената кметска и общинска подкрепа на новия управленски екип, не бе подплатена с подходяща стратегия. Нещо повече - може би трябваше да се даде възможност да се конкурират и сблъскат повече управленски стратегии, предложение от различни екипи.

Имам усещането, че сред работещите в клуба цари напрежение и най-вече - тревога. Тя е сред феновете и спортната общественост.

Защо треньорът бе сменен? Защо си тръгна изпълнителният директор? Защо е този спад в класирането? Каква е позицията на УС? Има ли отчет, анализ, оценка на ситуацията?

Ако има пък, защо не се направиха достояние на феновете и данъкоплатците?

Това, че се водят преговори и се очаква благодетел, спонсор или собственик на клуба, не трябва да ни освобождава от отговор на тези въпроси, напротив, биха помогнали в такива преговори.

Преди време споделих с кмета, че нещата в ОФК "Вихрен" не вървят на добре, че там има хора, за които печката гори, чак като я пипнат. Моментното състояние на нещата поставя в унизително положение истинските специалисти в клуба. Издига се стена между клуба и обществото.

- Все пак ако има проблеми и ги виждате, то би трябвало и да предлагате решения...

- Единият от вариантите е дойде спонсор, благодетел, нов собственик, но задължително след обществено обсъждане. Така той ще бъде по-леко разпознат като истински благодетел на клуба и от феновете, и гражданите.

Ще сподела с Вас също така, че от няколко дни съм готов с план-стратегия за устойчиво управление на ОФК "Вихрен".

План-стратегията може да бъде допълнена и от други, като една от целите й е да даде самочувствие на клубните специалисти, общинското ръководство и феновете, че може да се справим с проблема. Ако има по-добър вариант от моя – да бъде добре дошъл!

Ако не се вземат спешни мерки и продължи обезверяването на феновете и ги загубим, за какво ни е после футбол?

Не трябва да прощаваме на тези, които паразитират върху обществения ресурс в изгода на своето лично его. Не трябва да допускаме да се оплитаме в лицемерна вежливост. Увеличават се хората, които с радост се отъркват около крачолите на всяка власт. Не трябва да ни е страх да изричаме истини на глас, за да не си навлечем гнева на по-силния, за да сме добре с всички.

Не искам да се харесвам на всички, не спестявам истини. Действията и думите ми са прекалено открити и често неудобни за много от околните. Това е позиция, която предизвиква трудности и създава напрежение на много нива.

Но когато казвам истината, се чувствам свободен и съм готов и плащам тази цена. Не искам и не мога да съм равнодушен.

- За или против сте ОФК "Вихрен" да се издържа от спонсор?

- В днешно време спортът без спонсорство не може да съществува. Трябва да се внимава с пресечната точка на задължения и отговорности. Публичността и пряката връзка с феновете е задължителна. Общината, местните футболни специалисти и футболни дейци трябва да са нащрек и, ако се налага, да поемат отговорността, както са го правили в миналото.

Със спонсор и спонсори по-лесно ще можем да си съберем нашите родни футболисти, които играят в различни отбори по страната. Така влизането и участието ни в "Б" група ще е лесно изпълнима задача.

- Оптимист ли сте за бъдещето на футбола в Сандански?

- ФК "Вихрен" е преодолявал и други кризи. Ако не се работи на парче, ако приоритет е базата, условията, които предлага тя, ако не се прави компромис с компетентността на специалистите, ако се взимат устойчиви управленски решения, ако има планиране и последователност в работата, ФК "Вихрен" ще има добро бъдеще. Доброто съществуване и бъдеще на клуба задължително кореспондира с връщането на публиката на стадиона.

- Виждате ли днес все още някаква перспектива многократно коментираната през годините многофункционалната спортна зала в Сандански?

- Изостанахме тотално с построяването й. За по-малко от година общината даде няколко противоречиви сигнала - да я има ли, да я няма ли, защо да я няма, каква да бъде, къде да бъде тази зала.

Не знам защо премълчава, че има Решение на Общински съвет № 81/05.04.2007 г., с което се съгласува ПУП – План за регулация и застрояване на УПИ "За спортна зала и паркинг-гараж" в кв. 21 по плана на град Сандански във фаза идеен проект.

Теренът, с площ от 5800 кв. м, е оразмерен за спортна зала с 1000 места.

Предложеното решение е компромис между възможното и желателното и е обвързано с вече изпълнената корекция на река Санданска Бистрица. Създадена бе предпоставки за добро архитектурно решение, съобразено с условията на терена.

Пътят към изготвяне на окончателен проект е отворен. Не мога да се съглася, че в XXI век можем да говорим за многофункционална спортна зала, но без размери за хандбално игрище, без пространства за загрявка и с малко повече от 300 места за зрители, каквото описание на залата направи наскоро кметът на общината.

Как с подобна зала ще привличаме и провеждаме републикански, балкански и европейски първенства, за да преодолеем страховете за издръжка на залата?

Преди известно време инициирах и с група граждани направихме предложение до кмета за създаване на Обществен съвет по спорта към Общината, като неофициалната информация е, че той е подкрепил идеята.

С учредяването на Обществен съвет по спорта ще можем да обединим усилията в подкрепа на добрите намерения на кмета Кирил Котев, който видимо е с лице към решаването на проблемите, натрупали се през годините.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3