Sandanski1.com

Джули и Лили: ВИДЕО. Джули и Лили: "България не трябва да е това, което е в момента..."

Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите? Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите?

Свинщини край река Струма, близо до град Сандански Свинщини край река Струма, близо до град Сандански

Интервю с Людмил Карамитов: Не искам и не мога да съм равнодушен към съдбата на ОФК Интервю с Людмил Карамитов: Не искам и не мога да съм равнодушен към съдбата на ОФК "Вихрен"

24 Oct 2016 :: Sandanski1.com

Доброто съществуване и бъдеще на клуба задължително кореспондира с връщането на публиката на стадиона, убеден е Карамитов

- Г-н Карамитов, как оценявате състоянието и ситуацията в ОФК "Вихрен" в момента? Напуснаха изпълнителният директор, старши-треньорът, класирането на тима е в дъното на таблицата...

- За оценка не съм подготвен, но мога да коментирам случващото се и неслучващото се в клуба отстрани - като гражданин и данъкоплатец, а не и на последно място - като бивш няколкократен ръководител на ФК "Вихрен" след 1985 г.

За да коментирам сегашното състояние, ще започна малко по-отдалеко.

Предишното ръководство си отиде бързо и лесно - така както бе дошло, без оценка, анализ и причини - поне за широката публика. Не бе дадена възможност и за приемственост. На Общото събрание не бяха поканени известни футболни хора, а трябваше.

И преди, и сега в определяне съдбата на клуба ги няма футболни фамилии като Златинови, Мицански и др.

Според мен публично обявената кметска и общинска подкрепа на новия управленски екип, не бе подплатена с подходяща стратегия. Нещо повече - може би трябваше да се даде възможност да се конкурират и сблъскат повече управленски стратегии, предложение от различни екипи.

Имам усещането, че сред работещите в клуба цари напрежение и най-вече - тревога. Тя е сред феновете и спортната общественост.

Защо треньорът бе сменен? Защо си тръгна изпълнителният директор? Защо е този спад в класирането? Каква е позицията на УС? Има ли отчет, анализ, оценка на ситуацията?

Ако има пък, защо не се направиха достояние на феновете и данъкоплатците?

Това, че се водят преговори и се очаква благодетел, спонсор или собственик на клуба, не трябва да ни освобождава от отговор на тези въпроси, напротив, биха помогнали в такива преговори.

Преди време споделих с кмета, че нещата в ОФК "Вихрен" не вървят на добре, че там има хора, за които печката гори, чак като я пипнат. Моментното състояние на нещата поставя в унизително положение истинските специалисти в клуба. Издига се стена между клуба и обществото.

- Все пак ако има проблеми и ги виждате, то би трябвало и да предлагате решения...

- Единият от вариантите е дойде спонсор, благодетел, нов собственик, но задължително след обществено обсъждане. Така той ще бъде по-леко разпознат като истински благодетел на клуба и от феновете, и гражданите.

Ще сподела с Вас също така, че от няколко дни съм готов с план-стратегия за устойчиво управление на ОФК "Вихрен".

План-стратегията може да бъде допълнена и от други, като една от целите й е да даде самочувствие на клубните специалисти, общинското ръководство и феновете, че може да се справим с проблема. Ако има по-добър вариант от моя – да бъде добре дошъл!

Ако не се вземат спешни мерки и продължи обезверяването на феновете и ги загубим, за какво ни е после футбол?

Не трябва да прощаваме на тези, които паразитират върху обществения ресурс в изгода на своето лично его. Не трябва да допускаме да се оплитаме в лицемерна вежливост. Увеличават се хората, които с радост се отъркват около крачолите на всяка власт. Не трябва да ни е страх да изричаме истини на глас, за да не си навлечем гнева на по-силния, за да сме добре с всички.

Не искам да се харесвам на всички, не спестявам истини. Действията и думите ми са прекалено открити и често неудобни за много от околните. Това е позиция, която предизвиква трудности и създава напрежение на много нива.

Но когато казвам истината, се чувствам свободен и съм готов и плащам тази цена. Не искам и не мога да съм равнодушен.

- За или против сте ОФК "Вихрен" да се издържа от спонсор?

- В днешно време спортът без спонсорство не може да съществува. Трябва да се внимава с пресечната точка на задължения и отговорности. Публичността и пряката връзка с феновете е задължителна. Общината, местните футболни специалисти и футболни дейци трябва да са нащрек и, ако се налага, да поемат отговорността, както са го правили в миналото.

Със спонсор и спонсори по-лесно ще можем да си съберем нашите родни футболисти, които играят в различни отбори по страната. Така влизането и участието ни в "Б" група ще е лесно изпълнима задача.

- Оптимист ли сте за бъдещето на футбола в Сандански?

- ФК "Вихрен" е преодолявал и други кризи. Ако не се работи на парче, ако приоритет е базата, условията, които предлага тя, ако не се прави компромис с компетентността на специалистите, ако се взимат устойчиви управленски решения, ако има планиране и последователност в работата, ФК "Вихрен" ще има добро бъдеще. Доброто съществуване и бъдеще на клуба задължително кореспондира с връщането на публиката на стадиона.

- Виждате ли днес все още някаква перспектива многократно коментираната през годините многофункционалната спортна зала в Сандански?

- Изостанахме тотално с построяването й. За по-малко от година общината даде няколко противоречиви сигнала - да я има ли, да я няма ли, защо да я няма, каква да бъде, къде да бъде тази зала.

Не знам защо премълчава, че има Решение на Общински съвет № 81/05.04.2007 г., с което се съгласува ПУП – План за регулация и застрояване на УПИ "За спортна зала и паркинг-гараж" в кв. 21 по плана на град Сандански във фаза идеен проект.

Теренът, с площ от 5800 кв. м, е оразмерен за спортна зала с 1000 места.

Предложеното решение е компромис между възможното и желателното и е обвързано с вече изпълнената корекция на река Санданска Бистрица. Създадена бе предпоставки за добро архитектурно решение, съобразено с условията на терена.

Пътят към изготвяне на окончателен проект е отворен. Не мога да се съглася, че в XXI век можем да говорим за многофункционална спортна зала, но без размери за хандбално игрище, без пространства за загрявка и с малко повече от 300 места за зрители, каквото описание на залата направи наскоро кметът на общината.

Как с подобна зала ще привличаме и провеждаме републикански, балкански и европейски първенства, за да преодолеем страховете за издръжка на залата?

Преди известно време инициирах и с група граждани направихме предложение до кмета за създаване на Обществен съвет по спорта към Общината, като неофициалната информация е, че той е подкрепил идеята.

С учредяването на Обществен съвет по спорта ще можем да обединим усилията в подкрепа на добрите намерения на кмета Кирил Котев, който видимо е с лице към решаването на проблемите, натрупали се през годините.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3