Sandanski1.com

ВИДЕО. Васко Попов - човекът, който спаси част от историята на Сандански ВИДЕО. Васко Попов - човекът, който спаси част от историята на Сандански

ВИДЕО. История. Сандански преди 44 години. Манифестация на 1 май 1974 г. ВИДЕО. История. Сандански преди 44 години. Манифестация на 1 май 1974 г.

За четвърта поредна година Спортно училище - Сандански, излъчи десетте си най-добри състезатели За четвърта поредна година Спортно училище - Сандански, излъчи десетте си най-добри състезателиРедакционни

През 2018-та ПГ ЯНЕ САНДАНСКИ ще отбележи 80-годишен юбилей. Програма на тържествата и проявите През 2018-та ПГ ЯНЕ САНДАНСКИ ще отбележи 80-годишен юбилей. Програма на тържествата и проявите

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната

ВИДЕО. Среща с призрак ВИДЕО. Среща с призрак

Повече от 10 000 души годишно умират поради белодробни проблеми, причинени от качеството на въздуха у нас

05 Jan 2017 :: Sandanski1.com

Голяма част от страдащите са деца. Срещу опасния смог се надига гражданска вълна

Загрижени за здравето и градската средата, в която живеят, редица граждани започнаха спонтанно да се самоорганизират за борба с опасно мръсния въздух в цялата страна – в тематични групи, търсещи информация и стратегия, с организиране на протести и с конкретни експертни идеи за решения и мерки.

Основната причина за тази лавинообразна гражданска вълна срещу смога в градовете, която бързо набира численост, е бездействието на отговорните институции по проблема и липсата на спешни мерки в критичните дни.

Новосформирана гражданска група в социалната мрежа фейсбук "Да изчистим въздуха в БГ" беше създадена в първите дни на 2017 г., когато в столицата София запрашаването стана особено сериозно, а концентрациите на фини прахови частици скочиха от пет до девет пъти над допустимата норма (50 mg/m3). Въпреки проблема нямаше навременна реакция и спешни мерки от страна на общината и отговорните институции. В същото време в социалните мрежи мръсният въздух и нивата на фините прахови частици бяха сред основните теми за споделяне и обсъждане.

Част от гражданите организират и протест срещу мръсния въздух пред общините заради бездействието на местната власт. Гражданското недоволство най-вероятно ще бъде следващата сряда (11 януари 2017 г.), научи "Дневник".

За два дни групата "Да изчистим въздуха в БГ" е събрала близо 80 членове, които заявяват, че споделят една цел за чист въздух в българските градове. "Реалността е, че нашите градове – София, Пловдив, Плевен и други, са с най-мръсния въздух из Европа. Повече от 10 000 души годишно умират поради белодробни проблеми, причинени от качеството на въздуха у нас. Голяма част от страдащите са деца", изброяват мотивите си в групата.

Идеята им е да съберат екип от компетентни експерти в определени сфери, с които да изготвят стратегия за справяне с проблема, който не се решава от общините и отговорните държавни институции от години въпреки настояването и задълженията ни като страна от Европейския съюз.

Други вече търсят начини за бързо информиране на гражданите за нивата на замърсяване в реално време, без да се налага институциите да са посредници за това. Никола Газдов, който се занимава с възобновяеми енергийни източници и е бивш председател на Българската фотоволтаична асоциация, заедно с Иван Велков от "Зелените" предлагат на Столичната община да закупи десетки преносими измерватели за качество на въздуха (air quality tracker) и да ги разположи в повече райони на София, така че да са видими за столичани.

Дори общината да не успее да реагира адекватно и своевременно, инициаторите вече са организирали кампания за набиране на корпоративни спонсори и се ангажират лично да закупят няколко от тези подвижни измерватели на замърсяването.

Има и желаещи експерти, които да се включат в гражданския натиск за действия. Те ще обработват, систематизират и обясняват актуалните данни. Готви се и списък с предложения за адекватни мерките за намаляване на замърсяването.

dnevnik.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3