Sandanski1.com

ПГ „Яне Сандански“ Сандански връчи дипломи на Випуск 2017 ПГ „Яне Сандански“ връчи дипломи на Випуск 2017

Мелнишки дни на възрожденската култура. 1 и 2 юли Мелнишки дни на възрожденската култура. 1 и 2 юли

Училищните обществени съвети от Сандански организират среща с властитеВИДЕО. САНДАНСКИ. Родители: забрана на наргилета за деца и юноши в заведенията!Редакционни

През 1966 година в Сандански е открит Младежки дом През 1966 година в Сандански получава своя Младежки дом. Постигнатото през годините на съществуването му впечатлява

ВИДЕО. Дебат за бъдещото кино в Сандански. Как би изглеждало то ВИДЕО. Дебат за бъдещото кино в Сандански. Как би изглеждало то

Как се убива дърво. Опитът на Сандански Как се убива дърво. Опитът на Сандански

Атанас Стоянов: Благодарение на Патриотичния фронт бе върнат старият режим за производство на домашна ракия Атанас Стоянов: Благодарение на Патриотичния фронт бе върнат старият режим за производство на домашна ракия

20 Jan 2017 :: Sandanski1.com

Увеличението на вместимостта на казаните до 1000 л също е в интерес на хилядите лозари и земеделци, желаещи да произвеждат традиционната за българите напитка

По предложение на Патриотичния фронт - ВМРО и НФСБ Народното събрание прие промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които се отнасят до дестилирането на етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове - собствено производство.

Промените на връщат стария разрешителен режим за производство на домашна ракия и на практика възстановяват целогодишното, а не както беше досега - от юли до декември - производство на домашна ракия за лично и семейно ползване.

Втората важна промяна е, че производството на домашна ракия отново може да се извършва в специализираните малки обекти за дестилиране – казани, които имат обща вместимост до 1000 л.

Народният представител Атанас Стоянов, който е съвносител на проекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове, коментира, че приетите промени са важна подкрепа за традиционното народно отглеждане на грозде и плодове, от които голяма част от българите масово произвеждат ракия за лично потребление.

"Досегашният времеви период за варене на ракия - от юли до декември, в рамките на календарната година, беше производствено нелогичен и въвеждаше тромав административен режим за разрешаване на това лично производство в останалата част от годината. Съвсем естествено и нормално е, това производство и периодът за изваряване да не зависят от законови срокове, а от желанието на собствениците на грозде и плодове, както и от специфичните особености на съответната земеделска година. Възстановяването на стария разрешителен режим за домашната ракия от 2009 г. е логичен, полезен и целесъобразен", заяви пред Sandanski1.com Атанас Стоянов.

Увеличението на вместимостта на казаните до 1000 л, също е в интерес на хилядите лозари и земеделци, желаещи да произвеждат своя ракия.

По този начин се облекчава производствения процес на дестилация, намаляват се разходите по изваряването и се увеличава броя на желаещите да ползват тези казани.

Облекчаването на законовия и административен режим от една страна, ще удовлетвори хилядите производители на грозде и домашна ракия в цялата страна.

От друга страна това предполага много повече производствена дейност на лицензираните казани за домашна ракия, което ще доведе и до повече приходи в държавната хазна.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3