Sandanski1.com

Фотоконкурс на Sandanski1.com. Темата: Фотоконкурс на Sandanski1.com. Темата: "Есен в Сандански"

Допитване: Вашето мнение за обединението на болниците в Сандански и Петрич Допитване: Вашето мнение за обединението на болниците в Сандански и Петрич

През 2018 г. няма да се заделят пари за саниранеПрез 2018 г. няма да се заделят пари за саниранеРедакционни

Започна обособяването на индустриална зона Сандански Започна обособяването на индустриална зона Сандански

 Бождовският язовир е трябвало да осигури 5 млн. куб метра вода за Сандански Бождовският язовир е трябвало да осигури 5 млн. куб метра вода за Сандански

Допитването за обединението на болниците в Сандански и Петрич: Господи, дано не боледуваме! Допитването за обединението на болниците в Сандански и Петрич: "Господи, дано не боледуваме!"

Атанас Стоянов: Благодарение на Патриотичния фронт бе върнат старият режим за производство на домашна ракия Атанас Стоянов: Благодарение на Патриотичния фронт бе върнат старият режим за производство на домашна ракия

20 Jan 2017 :: Sandanski1.com

Увеличението на вместимостта на казаните до 1000 л също е в интерес на хилядите лозари и земеделци, желаещи да произвеждат традиционната за българите напитка

По предложение на Патриотичния фронт - ВМРО и НФСБ Народното събрание прие промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които се отнасят до дестилирането на етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове - собствено производство.

Промените на връщат стария разрешителен режим за производство на домашна ракия и на практика възстановяват целогодишното, а не както беше досега - от юли до декември - производство на домашна ракия за лично и семейно ползване.

Втората важна промяна е, че производството на домашна ракия отново може да се извършва в специализираните малки обекти за дестилиране – казани, които имат обща вместимост до 1000 л.

Народният представител Атанас Стоянов, който е съвносител на проекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове, коментира, че приетите промени са важна подкрепа за традиционното народно отглеждане на грозде и плодове, от които голяма част от българите масово произвеждат ракия за лично потребление.

"Досегашният времеви период за варене на ракия - от юли до декември, в рамките на календарната година, беше производствено нелогичен и въвеждаше тромав административен режим за разрешаване на това лично производство в останалата част от годината. Съвсем естествено и нормално е, това производство и периодът за изваряване да не зависят от законови срокове, а от желанието на собствениците на грозде и плодове, както и от специфичните особености на съответната земеделска година. Възстановяването на стария разрешителен режим за домашната ракия от 2009 г. е логичен, полезен и целесъобразен", заяви пред Sandanski1.com Атанас Стоянов.

Увеличението на вместимостта на казаните до 1000 л, също е в интерес на хилядите лозари и земеделци, желаещи да произвеждат своя ракия.

По този начин се облекчава производствения процес на дестилация, намаляват се разходите по изваряването и се увеличава броя на желаещите да ползват тези казани.

Облекчаването на законовия и административен режим от една страна, ще удовлетвори хилядите производители на грозде и домашна ракия в цялата страна.

От друга страна това предполага много повече производствена дейност на лицензираните казани за домашна ракия, което ще доведе и до повече приходи в държавната хазна.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3