Sandanski1.com

Емил Терзийски е един от четиримата директори, получили наградата Емил Терзийски е един от четиримата директори на училища, получили наградата "Св. Иван Рилски"

24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна 24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна

ВИДЕО. Из историята на Сандански. Българо-югославските събори, 70-те години на XX век ВИДЕО. Из историята на Сандански. Българо-югославските събори, 70-те години на XX век

Как хората от Сандански виждат бъдещето на спорта в общината. Резултати от онлайн допитване Как хората от Сандански виждат бъдещето на спорта в общината. Резултати от онлайн допитване

27 Jan 2017 :: Sandanski1.com

Да се популяризира ползата от редовното ходене. Срамота е с природните дадености на Сандански мнозинството млади хора да седят по кафенетата

Преди месец предложихме на читателите на Sandanski1.com да участват в онлайн допитване за бъдещето на спорта в Община Сандански. Анкетният лист призоваваше да се споделеят по 3 идеи и/или препоръки. Те биха полезни при създаването на програма (такава няма) за перспективно развитие на спорта в града и съставните селища на общината.

Ето около 40 от тях:

Препоръки 1


1. Да се направят открити спортни площадки по квартали (комбинирани) - за повече видове спорт, а след построяването на на новата многофукнционална зала - да се организират младежко-юношески турнири.

2. Нова, хубава и действаща велоалея.

3. Общината да спре финансирането на "Вихрен" и да прехвърли средствата в насока на младежта и спорта.

Препоръки 2

1. Споделям предложение да бъдат обновени минералният басейн на Интерната в Сандански, като се създаде закрит и открит басейн. В това отношение ще има повече учебни групи и плувни клубове от страната за тренировка. Ще бъдат организирани повече състезания през зимата. Ще се отрази благоприятно на туризма и ще бъде посещаем Сандански целогодишно. Минералната вода и базата е налице. Поддръжката също е поносима от Община Сандански.

2. Много хора лансират идеята за многофункционална спортна зала. Но никой не си дава сметка за огромната поддръжка. Средства, които няма откъде да се набавят. Слушам как дават за пример залата в Петрич. Но ако отидете в Петрич, ще видите как вече тази зала се руши, а посещаемост е изключително слаба.

3. Сандански е малък провинциален град. Можем да се съсредоточаваме в обновяване базите на Спортен интернат по плуване и базата на Климатичното училище. Там могат да се развиват спортове с по-малко инвестиции финансови средства. Хората, които напират за построяване на допълнителна многофункционална спортна зала, целят да участват в изграждането им със строителни фирми изпълнители, но същността за поддръжка във времето никой не се наема за целогодишната им поддръжка.

Препоръки 3

1. Да ремонтират репетиционните зали в Дома на културата, където танцуват децата на града!

Препоръки 4

1. Да се възстанови Спартакиадата, спортно съревнование в различни видове спорт между всички училища в общината.

2. Да се наблегне повече на спорта при подрастващите чрез включването им в повече извънкласни спортни занимания подпомогнато с повече финансиране от страна на общинския бюджет.

3. Да се организират повече спортни състезания и мероприятия със спортна насоченост, включвайки колкото се може повече извънградски участници, а дори и международни. Това ще допринесе и за развитието на туризма в региона.

Препоръки 5

1. Ориентация към възстановяване на вече позабравените в Сандански спортове -баскетбол, скокове във вода, лека атлетика с ориентация към най-малките (като перспектива за развитие) и средна училищна възраст - популяризиране.

2. Организиране на градски първенства и турнири за различни възрастови групи по футбол, баскетбол, тенис, плуване и др.

3. Осигуряване на средства и подкрепа за изявени деца/младежи за участие в различни спортни събития.

Препоръки 6

1. Спешен ремонт на градския плаж в града и възстановяване на инициативата "Плувно лято".

2. Създаване на подготвителни групи по различни видове спорт – за да се започне от най-малките да се формира желание за спортуване.

3. По възможност на отличниците от Спортното училище, които имат и добри спортни постижения, да се дава допълнителна стипендия на месец, за да имат стимул децата и да учат, и да спортуват.

Препоръки 7

1. Спортна зала.

2. Повече спортни площадки за децата.

3. Повече часове по спорт в училище.

Препоръки 8

1. Да се изгради велоалея от хотела на кмета през "Акропола" до Поленица.

2. Езерото да има "пеещи" фонтани. Това не се отнася до касае спорта - ама все пак.

3. Да се завърне старата слава на Сандански за зимна подготовка на водещи наши и чужди футболни отбори и да се организират приятелски турнири в тази връзка през този период на годината.

Препоръки 9

1. Да се направи велоалея, но не на Главната улица, а може би в покрайнините на града за BMX или mountain biking.

2. Да се сложат мрежи за тенис, например в двора на Гимназията и да се популяризира тениса в училищата. Ако си спомняте, имаше хубава спортна площадка за волейбол и тенис на мястото на оранжериите - в добрите стари времена.

3. Да се обозначат няколко пътеки за ходене в района на града и да се популяризира ползата от редовното ходене. Срамота е с природните дадености на Сандански мнозинството млади хора да седят по кафенетата.

Препоръки 10

1. За развитието на спорта в Сандански е необходимо да бъдат изградени спортни площатки по кварталите - със свободен достъп до тях на желаещите да ги ползват. В квартал "Изгрев" има спешна нужда. Има деца които играят на улицата и са изложени на риск за здравето и живота си от автомобилите.

Препоръки 11

1. Включване на спортни дисциплини като СИП в училищата на територията на общината.

2. Осигуряване на дотации за наем - за спортните клубове, които нямат собствени бази и наемат такива.

3. Организиране на празници (поне 2 пъти годишно) с демонстрации на различни видове спорт, които могат да се практикуват на територията на общината. Целта е да се запознаят учениците и техните родители с изискванията за отделните видове спорт, възможните постижения и начина на практикуване.

Препоръки 12

1. Общината има нужда от закрит 50-метров басейн. Плуването е приоритен спорт на нашата община с утвърдена школа в републикански и международен аспект.

2. Закрита голяма спортна зала, която да се изгради до стадиона, в заграбените незаконно земи.

3. Спортни площадки в районите на училищата, който да бъдат осветени и през нощта (баскетболната площадка до езерото е направена лошо обезопасена).

Препоръки 13

1. За да има развитие спортът като цяло, най-напред трябва да бъдат обявени всички налични за града спортове. Да бъдат събрани на едно място, категоризирани и да има най-малкото някакъв регистър за всички видове спорт, който регистър да бъде лесно достъпен за всички хора (един уеб сайт да речем). Този регистър трябва да се актуализира редовно и да бъде "рекламиран" по някакъв начин пред обществото. Всеки гражданин да знае, че има подобно нещо и по всяко време може да намери информация за даден вид спорт (къде се практикува, треньори, часове, цени и т.н.). Един такъв регистър би бил доста полезен. В момента аз не знам къде и какви спортове се практикуват в града като изключа 2-3 вида (футбол, плуване, борба).

Препоръки 14

1. Изграждане на футболно игрище и допълнителни спортни площадки във квартал "Изгрев 2".

2. Намиране на нов облик за залата до градския басейн.

3. Пренасочване на общинските средства от ОФК "Вихрен" към по-малките спортни клубове във Община Сандански.

Препоръки 15

1. Провеждането на спортните събития да стават под патронажа (да имат за лице) изявени спортисти.

2. Да се осигури гласност чрез платени репортажи и активност в социалните мрежи.

3. Провеждането на повече от едно събитие седмично - спортна седмица или спортен уикенд.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3