Sandanski1.com

Германец бяга панически от Меркел, намерил е рая в Сандански Германец бяга панически от Меркел, намерил е рая в Сандански

Опера край пирамидите в Мелник Опера край пирамидите в Мелник

Много тревожни данни за здравния статус на учителите у нас Много тревожни данни за здравния статус на учителите у нас

България: 18 000 умират всяка година заради мръсен въздух България: 18 000 умират всяка година заради мръсен въздух

30 Jan 2017 :: Sandanski1.com

Петте най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник

Над 18 100 души умират в България годишно заради мръсния въздух, който дишаме. Това съобщи доц. Ваня Юрукова, специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия, член на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести и зам.-директор на Специализираната болница за лечение на белодробни болести „Света София” в столицата.

В началото на годината и в София бяха регистрирани високи концентрации на атмосферни замърсявания във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите „Младост”, „Надежда”, „Дружба”.

Освен използването на твърдо гориво /като въглища/, автомобилният трафик и някои производства, допълнителен принос към замърсяването с прахови частици в това време на годината оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като образуването на мъгли и ниската скорост на вятъра, припомня БНР.

По данни на доц. Юрукова у нас живее 1% от населението на Европа, но сме отговорни за 2.5% от замърсяването с ФПЧ. За да се предпазим най-добре, докато държавата предприеме мерки, тя препоръчва шалът, който е механича преграда пред вредните частици. Но предупреждава, че в дни с повишена запрашеност е по-добре да не стоим дълго на открито. Марлените маски не бива да се носят с часове, защото концентрират замърсители.

Според статистиката, цитирана в сп. „Лансет“ и от доц. Юрукова, 5-те най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник.

Kmeta.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041