Sandanski1.com

Празник на цветята в Сандански. Студенти от Лесотехническия университет представиха 12 проекта ВИДЕО. "Празник на цветята" в Сандански. 12 проекта за града и парка

Великденски турнир по шахмат, организатор е Община Сандански Великденски турнир по шахмат за деца и възрастни, 28 и 29 април, организатор е Община Сандански

Фестивал „Опера на мелнишките пирамиди“ по мащаб и новаторство обещава да бъде истински пробив в културния афиш ВИДЕО. Фестивал „Опера на мелнишките пирамиди“ в края на юли

България: 18 000 умират всяка година заради мръсен въздух България: 18 000 умират всяка година заради мръсен въздух

30 Jan 2017 :: Sandanski1.com

Петте най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник

Над 18 100 души умират в България годишно заради мръсния въздух, който дишаме. Това съобщи доц. Ваня Юрукова, специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия, член на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести и зам.-директор на Специализираната болница за лечение на белодробни болести „Света София” в столицата.

В началото на годината и в София бяха регистрирани високи концентрации на атмосферни замърсявания във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите „Младост”, „Надежда”, „Дружба”.

Освен използването на твърдо гориво /като въглища/, автомобилният трафик и някои производства, допълнителен принос към замърсяването с прахови частици в това време на годината оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като образуването на мъгли и ниската скорост на вятъра, припомня БНР.

По данни на доц. Юрукова у нас живее 1% от населението на Европа, но сме отговорни за 2.5% от замърсяването с ФПЧ. За да се предпазим най-добре, докато държавата предприеме мерки, тя препоръчва шалът, който е механича преграда пред вредните частици. Но предупреждава, че в дни с повишена запрашеност е по-добре да не стоим дълго на открито. Марлените маски не бива да се носят с часове, защото концентрират замърсители.

Според статистиката, цитирана в сп. „Лансет“ и от доц. Юрукова, 5-те най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник.

Kmeta.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041