Sandanski1.com

МОН публикува линковете за достъп до електронните учебници МОН публикува линковете за достъп до електронните учебници

Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите? Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите?

Свинщини край река Струма, близо до град Сандански Свинщини край река Струма, близо до град Сандански

562 лв. нужни на човек месечно - 5 млн. българи живеят с по-малко 562 лв. нужни на човек месечно - 5 млн. българи живеят с по-малко

06 Feb 2017 :: Sandanski1.com

Макар и с 50 000 да са намалели безработните, всеки четвърти безработен е младеж между 15-29 години, сочи анализът на синдикатите

2250 лева е издръжката за 4-членно семейство месечно или това прави по 562 лева на човек. Това показва проучването на КНСБ за издръжката на живот за декември миналата година.

Малко над 5 милиона души живеят с под 563 лева, нужни за нормална издръжка. Бедността остава висока, а близо милион и половина пенсионери получават пенсия под прага на бедността. Под 200 лева пенсия получават 40% от пенсионерите в страната.

Около 70% от работещите българи получават под средната заплата за страната. 10% са високоплатените работници в държавата.

България устойчиво е в дефлация, отчете още президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това оказва негативно влияние върху потреблението и икономическия растеж. И в последното тримесечие на 2016 има спад в потреблението.

Макар и с 50 000 да са намалели безработните, всеки четвърти безработен е младеж между 15-29 години, сочи анализът на синдикатите.

С 0,7% са поскъпнали хранителните продукти като цяло. Захарта е скочила с 2,5%, сирената са поскъпнали с 0,9%, яйцата с 3,6%.

Няма видимо подобрение на благосъстоянието на българите, притеснен е Пламен Димитров.

Около 1/3 от работещите българи се намират в София. В столицата заплатите са с 35% по-високи от средната работна заплата за страната.

Синдикатите са направили анализ къде сме спрямо румънците. За 10 години в ЕС с 36% е поскъпнал животът у нас. С 61% е скочила заплатата. С над 70% обаче са скочили някои хранителни продукти, с над 80% алкохолът и тютюна. Румънците са много по-добре от нас, сочи анализът на КНСБ.
С 1,4% за десет години е по-висока минималната заплата в северната ни съседка. С 13% на годишна база расте заплатата в Румъния.

Северната ни съседка ни изпреварва по редица показатели, а Димитров бе критичен - "Нещо не е в ред щом с 40% са по-високи доходите в Румъния."

Увеличението на доходите няма алтернатива, категоричен бе Пламен Димитров и подчерта, че синдикатите настояват за нова политика по доходите. Поне 15% ръст на доходите на годишна база ни е нужен, според президента на КНСБ.

news.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3