Sandanski1.com

ПГ „Яне Сандански“ Сандански връчи дипломи на Випуск 2017 ПГ „Яне Сандански“ връчи дипломи на Випуск 2017

Мелнишки дни на възрожденската култура. 1 и 2 юли Мелнишки дни на възрожденската култура. 1 и 2 юли

Училищните обществени съвети от Сандански организират среща с властитеВИДЕО. САНДАНСКИ. Родители: забрана на наргилета за деца и юноши в заведенията!Редакционни

През 1966 година в Сандански е открит Младежки дом През 1966 година в Сандански получава своя Младежки дом. Постигнатото през годините на съществуването му впечатлява

ВИДЕО. Дебат за бъдещото кино в Сандански. Как би изглеждало то ВИДЕО. Дебат за бъдещото кино в Сандански. Как би изглеждало то

Как се убива дърво. Опитът на Сандански Как се убива дърво. Опитът на Сандански

Страхотна новина - Лили Дерибанова, от Сандански, бе избрана от Европейската комисия за българския победител в инициативата за избор на вдъхновяваща личност Страхотна новина - Лили Дерибанова, от Сандански, бе избрана от Европейската комисия за българския победител в инициативата за избор на вдъхновяваща личност

09 Feb 2017 :: Sandanski1.com

Номинацията бе на Балкански младежки фестивал! Честито на Лили!

Вдъхновяващия опит на деветнадесетгодишната Лиляна Дерибанова, от Сандански може да бъде положителен пример за всеки български или европейски млад човек. Това е най-важно при определянето на Лиляна от Европейската комисия, за българския победител в инициативата за избор на вдъхновяваща личност „change makers“ (носител на промяна), в контекста на Европейската седмица на младежта 2017 (ЕСМ 2017).

По традиция, Европейската седмица на младежта 2017 ще се проведе през първата седмица на м. май. Една от основните и обединяващи инициативи на европейско ниво, за отбелязването на младежката седмица е конкурсът за избор на вдъхновяваща личност „change makers“, в който участват всички 33 страни, участващи в програма ЕРАЗЪМ +. Всяка държава, участвала в програмата в периода от началото ѝ, през 2014 г. до сега има право да избере свои представители, а Европейската комисия избира по един от всяка страна. Поканени да направят номинации за конкурса са всички организации, които имат финансирани проекти в периода от началото на програмата, през 2014 г. до сега, в сектор МЛАДЕЖ, в това число и България.

Координатор за България на ЕСМ 2017 и конкурса за избор на вдъхновяваща личност „change makers“ за България е Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). Сред предварителния подбор направен на национално ниво от ЦРЧР, е избрана кандидатурата на Лиляна Дерибанова. Балкански младежки фестивал номинира Лиляна за нейния изключителен опит в осъществените проектите на сдружението, по програма Еразъм + и въздействието на резултатите от инициираните проекти от Лиляна и нейни приятели, върху местната общност. Номинацията на Лиляна впечатлява ЕК и с участието ѝ, като ментор на европейските доброволци на сдружението, които участват в подготовката на 21 издание на фестивала, през 2016 г.

Освен това тя успява да пребори останалите български кандидати с благотворителните инициативи, които организира в родния си град. Името ѝ стои зад изграждането на Стометрово българско знаме, изрисувано на училищна стена, за което са нужни близо 20 000лв., които събира с още четири момичета посредством благотворителни каузи.

Инициативата се прие с огромна признателност и това кара момичетата да продължат да събуждат патриотизма у съгражданите си. Този път, тяхната задачата е да реновират заземен трафопост в града. След действията им от запустяло място, в центъра на града трафопоста придоби облик на въздействащ паметник на културата.

„Участието ми като ментор по програма „Еразъм +“ ме срещна с изключително приятни и позитивни младежи от цяла Европа, което ме промени. Щастлива съм от факта, че Европейската комисия избра точно мен за представител от България, защото това е още една възможност да се срещна с останалите „носители на промяна” от Европа, да обменим опит и идеи за нови вдъхновяващи проекти. Щастлива съм, защото случайно или не водещото мото в това, което правим с моите приятели е, че „Добрият пример, е пътят към промяната!”, споделя Лили - първият млад български „Носител на промяна“ (change maker).

През изминалата година Лили взе участие като инициатор, координатор и изявен лидер в проекти, свързани с пробуждане на солидарност, отговорност и социално ангажиране на гражданите в Община Сандански, като разви и реализира докрай идеите за екологичното развитие и опазване на природата и природните богатства в града, както и за подпомагане и социализиране на деца и младежи с увреждане от Дневен Център „Света Неделя“.

На 23 февруари Лиляна Дерибанова заминава за Барселона, където с екип на ЕК ще заснеме видео, за да бъде популяризиран нейния вдъхновяващ опит, в цяла Европа.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3