Sandanski1.com

Емил Терзийски е един от четиримата директори, получили наградата Емил Терзийски е един от четиримата директори на училища, получили наградата "Св. Иван Рилски"

24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна 24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна

ВИДЕО. Из историята на Сандански. Българо-югославските събори, 70-те години на XX век ВИДЕО. Из историята на Сандански. Българо-югославските събори, 70-те години на XX век

Пазарът на недвижими имоти в района на Сандански през 2016 г.: Силно оживление, цените остават Пазарът на недвижими имоти в района на Сандански през 2016 г.: Силно оживление, цените - "космически", достъпни само за столичани

13 Feb 2017 :: Sandanski1.com

Сделките, които се сключиха, бяха основно с имоти, които след дълъг и предълъг престой от по няколко години в базите данни на имотните агенции, бяха драстично намалени като цени

Пазарът на недвижими имоти в района на Сандански през 2016 г.: Силно оживление, цените остават Марияна Ангелиева
Мениджър на АДРЕС Недвижими Имоти – кантора Сандански
Сандански, ул. „Македония” № 39, ет. 2, офис 202
Мобилен телефон, WhatsApp: 0884 186 724Изминалата 2016 година се характеризира със силното активизиране на българския купувач и липсата на достатъчно количество имоти на достъпни, бюджетни цени. Сделките, които се сключиха, бяха основно с имоти, които след дълъг и предълъг престой от по няколко години в базите данни на имотните агенции бяха драстично намалени като цени.

Драстично означава: от 42 000 евро - на 25 000 евро, от 39 000 евро - на 31 000 евро, от 37 000 евро – на 25 000 евро, от 29 000 евро - на 15 000 евро и т. н. Тук слагаме и всички онези имоти, които са били купени в последните години и сега, поради необходимост от финанси за други цели, се продават на цени под тези, на които са били закупени. Причината – търсенето е в ниския ценови сегмент, предлагането – основно в по-високия. Ако искаш да продадеш бързо, трябва да „слезеш” доста под преобладаващите на пазара офертни цени. В общи линии, единици бяха имотите, купени на офертните си цени, т.е. без допълнително договаряне на по-ниска цена.

Преди броени дни беше публикуван годишният доклад за 2016 г. на АДРЕС Недвижими Имоти и в него бяха показани тенденциите, които се очертаха на пазара в цялата страна – голямо увеличение на броя на сделките в София и тройката големи градове – Пловдив, Варна и Бургас. Раздвижване има и в другите по-големи градове, макар и не с такива мащаби. В малките градове, към които спада и Сандански, не може да се говори за такава тенденция поради ред причини, известни от години – ниски доходи на местното население и свързаното с тях ограничение за получаване на ипотечни кредити, липса на особено икономическо развитие в региона, което да привлече външни хора, тотален спад на броя на потенциалните купувачи-чужденци /особено рускоговорещи/ и т. н. Основният български купувач в Сандански за 2016 г. са хората с постоянен адрес в София.

Новото строителство в Сандански също не благоприятства увеличаването броя на сделките поради една основна причина – строят се малко на брой сгради, като това са почти само имоти, които са ориентирани към купувачите с високи бюджети. Такива купувачи са по-скоро изключение, отколкото правило, и те не определят пазара на имоти в района. Има една-две сгради, в които се предлагат апартаменти на сравнително приемливи цени, но те са далече извън широкия център на града, вкл. в м. Нишан Таши, и това ги изключва от потенциалното търсене на местните купувачи, защото са далече от училищата, големите магазини за хранителни стоки и по-важните общественообслужващи учреждения, а и защото пешеходният достъп до тях е неудобен, особено за деца и възрастни хора.

Към настоящия момент в базата данни на АДРЕС има регистрирани над 12 купувачи с налични пари или одобрени за кредит, които търсят имоти в ниския ценови сегмент, включително панелни апартаменти, но желаещи продавачи няма въпреки регулярните ни обяви, че се търсят такива имоти. Това подсказва и нещо друго – хората, които имат такива имоти, дори и да имат желание да продават, се страхуват да го направят сега, защото с получените от продажбата пари и наличните си спестявания /доколкото ги имат/ не могат да си купят нещо по-голямо или по-ново. Разбираема е и причината – не са много работещите в региона, които биват одобрени за кредити от банковите институции – било поради налична кредитна задлъжнялост към банки и фирми за бързи кредити, лизингови плащания за потребителски стоки или просто заради ниските си нетни възнаграждения, с които биха плащали вноските по евентуален кредит.

Земеделските земи бяха разочарованието на 2016 г. за нашата агенция поради слабото търсене. Повечето продавачи се ориентираха към получаването на субсидии и това още повече намали предлагането на атрактивни, големи по площ селскостопански имоти. Всъщност получаването на субсидии вместо реалното занимаване със земеделие е цел и на част от тези клиенти, които все пак търсят земи за покупка. Преди дни се обади клиент, който се интересуваше дали професионално гледаният масив лозя, който предлагаме, получава субсидии. Моите обяснения, че лозята и така носят достатъчно добри приходи на собственика и гроздето се продава много бързо и изцяло дори и без субсидиите бяха посрещнати с думи от сорта: „Абе, не може ли да ги купя тези лозя и да си получавам субсидии за тях, вместо да ги работя?”

Що се отнася до парцелите за строителство, там също отбелязваме застой. Цените са неразумно и нелогично високи в по-голямата си част. Не помага дори и фактът, че на голяма част от тези парцели, преотредени преди години, след 24 май 2017 г. им предстои една неприятна за собствениците им промяна, а именно – загуба на настоящия статут и възвръщането на стария им статут на земеделски земи, без при това да се възстановят на собствениците платените разходи по промяна предназначението на земята. На всички собственици на такива имоти сме предлагали да намалят цените, за да има шанс да продадем бързо имотите им и новите собственици да започнат строителство преди тази дата. Промяната е разписана в Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи и гласи, че ако в 6-годишен срок от промяна предназначението на земята не е започнало изграждането на обекта, решението за промяна губи действието си. Много собственици на такива имоти изглежда вярват, че в 12 без 5 ще бъде направена промяна в закона и тази разпоредба ще бъде отменена, което обаче е много малко вероятно. Оставащите 3 месеца до заветната дата 24 май едва ли ще бъдат достатъчни да се направи проект, да се сключат предварителните договори с комуналните дружества и да се преминат всички процедури до получаването на разрешение за строеж, включително за влизането му в сила, за да се започне изграждане на обекта.

Селските къщи също не се радваха на силен интерес през годината, но това е тенденция вече втора или трета година. Причините са основно две – лошото общо състояние на имотите и високите офертни цени, на които се предлагат от собствениците. В Санданско-Петричкия регион се предлагат имоти, които имат необходимост от основен ремонт – подмяна на дограми, покриви, настилки, мазилки, инсталации, изграждане или пълно обновяване на санитарни възли и т. н., включително от изхвърляне на тоновете боклуци, трупани в и около къщите десетки години. Противно на всякаква логика собствениците искат от 21,000 евро за полумасивни полусъборетини до 40,000 евро за тухлени къщи с крещяща нужда от основен ремонт, който в общия случай ще надвиши 12,000 евро.

Е, кой ще поиска да купи подобни имоти на такива цени? Сделките с къщи през 2016 г. се брояха на пръстите на едната ръка, и се случиха чак тогава, когато продавачите „узряха” след няколкогодишното предлагане на имотите им и свалиха цените почти наполовина. Старата брокерска максима за селските къщи гласи: "Виждаш каква сума в евро е определил продавачът и веднага ти става ясно, че имотът ще се продаде за същата сума ... в лева. След няколко години."

В заключение искам да напомня, че нашата агенция продължава да събира оферти за имоти на територията на общината на реални и разумни цени, като всеки желаещ потенциален продавач може да се свърже с нас и да получи безплатна професионална консултация относно предлагането на имота му за продажба.

* Информацията отразява гледната точка на агенция АДРЕС – кантора Сандански и не включва сделките, сключени от други агенции, агенти или просто търговци на имоти в региона.

Б.ред. Заглавието е на Sandanski1.com

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3