Sandanski1.com

Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж, показва изследване

Освен Освен "мозъци", от България вече изтичат и "работни ръце"

За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване

В Сандански на 15-17 април - отново Алея на българските традиции

01 Apr 2017 :: Sandanski1.com

Тя ще бъде разположена в района на площад "Алианс" и градинкта пред Районен съд

По време на Великденските празници от 15-17 април, за втора поредна година ще имаотново "Алея на българските традиции", която се осъществява по инициатива на Юлиана Попдимитрова, с подкрепата и съдействието на Община Сандански и читалище „Отец Паисий-1919”.

Алеята ще бъде разположена в района на площад "Алианс" и Парк-градина пред Районен съд-Сандански.

Целта на събитието е да представят българските традиционни занаяти и технологиите за изработката им. Някои от занаятите се практикуват от векове. Те носят спецификата на различните етнографски области.

Занаятите са част от българското и световното културно наследство. На алеята ще бъдат представени занаяти като плъстене на вълна, копаничарство, тъкачество, грънчарство, пчеларство, дърворезба, кожарство, ножарство, изработване на накити и др.

Всички майстори-занаятчии притежават свидетелства за майсторство и са предвидени демонстрации и възможност децата, гражданите и гостите на Сандански, да се докоснат до занаятите.

За първи път в Сандански гостите и жителите на града ще видят прабългарска юрта. Ще могат да разберат как и къде са живеели нашите предци. Древният български дом е доказателство, че традициите са били на особено голяма почит.

На алеята ще видите великолепна фотоизложба дело на Асен Великов "Различната България".

В нея е запечатана фолклорната магия на България чрез регионални традиционни носии, в които е втъкана богатата душевност и изящество на българите. Ще видим лица като Румена войвода - от филма "Воевода", невръстни байрактарки, напети юнаци, стари комити.

Част от събитието ще бъдат също местни творци от Сандански, които ще представят своите работи на „Изложение – приложно творчество” , където ще можете да се докоснете и до приложните изкуства, които допълват колорита на събитието.

Едно пътуване в миналото. Стани част от него!


Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041