Sandanski1.com

Вълнуващо фестивално лято в Сандански Вълнуващо фестивално лято в Сандански

Детска градина "Пролет" - град Сандански, изпрати 93 абитуриенти

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Зелени умения в Испания, научени от екип на Земеделска гимназия

02 Apr 2017 :: Sandanski1.com

По време на 5-дневния си престой в красивата Андалусия, учениците и учителите на ЗПГ показаха извършените до момента на местно ниво дейности, свързани с гроздето

Екип от 12 ученици и 4 учители от Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" - Сандански, посетиха IES Severo Ochoa - партньорско училище в Сан Хуан де Азанфранче, квартал на Севиля.

В периода от 19-25 март те участваха в дейности за учене с преподаване по проект "Зелени умения за социално земеделие" по програма Еразъм+, КА2, стратегически партньорства между училища.

Това бе първа среща за краткосрочен обмен на ученици между партньорските училища от България, Италия, Испания, Гърция, Румъния и Унгария.

По време на 5-дневния престой в красивата Андалусия, учениците и учителите на ЗПГ показаха извършените до момента на местно ниво дейности, свързани с гроздето. С интерес бе проследена работата на учебно-тренировъчна фирма "Вила Мелник", която виртуално произвежда вино от грозде.

Скечовете и притчата за виното, разработени от българските ученици, оказаха положително въздействие и допринесоха за създаване на сърдечна и приятелска атмосфера.

Участниците в срещата споделиха своите проучвания за избрания от тях хранителен продукт. С демократичен вот те избраха за лого на проекта работата на български ученик.

Интересни бяха срещите, проведени в най-големия завод за производство на ориз в Европа и във ферма за отглеждане на портокали. Участниците се запознаха се с технологията за определяне качеството на ориза след като постъпи във фабриката за обработка. Проследиха пътя на оризовото зърно от производителя до ориза, готов за консумация след лека термична обработка.

Учениците имаха възможност да приготвят ориз по испанска рецепта (с хамон, стафиди, нахут и специален сос). Да научат как се отглеждат и сертифицират екологични портокали – това бе интересно за тях.

За да получат оценка и да излязат на пазара като биопродукти, са необходими цели 3 години. Когато качеството на реколтата на портокаловото дърво е доказано, неговият плод може да намери място на трапезата на кралското семейство.

Всички участници успяха да се почувстват като кралски гости, тъй като имаха възможност собствено ръчно да наберат и похапнат от този вид портокал.

Научиха да различават кое дърво е декоративно (от него се произвеждат различни козметични продукти) и кое - за храна. Ароматът на цъфнали портокалови дръвчета бе с участниците през целия престой в Андалусия.

С голямо удоволствие всички участници в краткосрочния обмен на ученици, наблюдаваха и участваха в различни дейности, посветени на портокала – от традиционния испански танц до неговата употреба в кулинарията и козметиката.

Те успяха да приготвят със собствените си ръце сапун с аромат на портокал и да засадят портокалово дърво в двора на училището-домакин.

Посетиха природния резерват Dehesa де Abajo, който се намира в Ла Пуебла дел Рио (Севиля) и е разположен на 617 хектара. Наслаждаваха се на богато природно разнообразие от изключителни пейзажи, езера, канали и оризища.

Видяха фламинго, рибарки, различни видове патици, коне и крави.

А срещата с многото на брой щъркели им даде възможност да оставят на красивата андалуска земя нещо българско – техните мартеници.

Въпреки малкото време прекарано в Испания, екипът на ЗПГ успя да усети гостоприемството, емоционалността и темперамента на испанския народ, креативността на испанския учител и ентусиазма, с който той преподава.

Участниците се прибраха в България, заредени с енергия, с идеи как да подобрят работата си и да продължат партньорството с по-голяма страст и вдъхновение.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041