Sandanski1.com

ВИДЕО. По острието на бръснача. Бързите кредити в #Сандански - кой, защо и колко си позволява да вземе ВИДЕО. По острието на бръснача. Бързите кредити в #Сандански - кой, защо и колко си позволява да вземе

ДОПИТВАНЕ: Необходим ли е старчески дом в Сандански? ДОПИТВАНЕ: Необходим ли е старчески дом в Сандански?

ВИДЕО. ОФК ВИДЕО. ОФК "#Вихрен", Сандански, след поредната "смяна на караула"Редакционни

България: Депопулация, нищо не правещи младежи и спящ ромски потенциал България: Депопулация, нищо не правещи младежи и спящ ромски потенциал

ВИДЕО. Среща със Симеон Гунчев, санданчанин, завършил астрофизика във Великобритания ВИДЕО. Среща със Симеон Гунчев, санданчанин, завършил астрофизика във Великобритания

Пътуващо лятно кино в Сандански от 11 до 20 август Пътуващо лятно кино в Сандански от 11 до 20 август

ГЕРБ и патриотите се разбраха за 200 лв. минимална пенсия ГЕРБ и патриотите се разбраха за 200 лв. минимална пенсия след 1 октомври

11 Apr 2017 :: Sandanski1.com

Бюджетът за 2017 г. ще трябва да се актуализира, защото увеличението ще е на две стъпки от 1 юли и 1 октомври

След мъчителни преговори ГЕРБ и "Обединените патриоти" най-сетне си стиснаха ръцете за увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от 161 лв. на 200 лв., и то още тази година.

Повишението ще стане на два етапа - от 1 юли минималната пенсия се вдига на 180 лв., а от 1 октомври - с още 20 лв. до 200 лв.

Договорката ще изисква актуализация на държавния бюджет за 2017 г. Дали и останалите пенсии ще бъдат индексирани с повече от предвидените 2.4%, както би било справедливо, и с колко точно, не стана ясно.

Компромисът бе направен изключително дискретно, като медиите не получиха никакви числа. От изявленията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателя на ОП Валери Симеонов се разбра, че двете страни са доволни от постигнатото.

"Доволни сме от това, защото постигнахме компромис, който удовлетворява и двете страни. Сега спокойно можем да продължим и по останалите сектори. В момента сме на външна политика, имаме доста работа още", каза Симеонов.

Нито той, нито Цветанов пожелаха да разкрият детайлите на договорката, докато не е окончателно готова цялата им управленска стратегия. Цветанов обяви, че очаква да приключат с нея в четвъртък.

Ръстът на минималната пенсия бе най-щекотливият въпрос в разговорите между двете политически сили. Причината е, че хората на Бойко Борисов се противяха на драстичното увеличение до 300 лв., за което националистите първоначално настояваха.

Постигнатото компромисно увеличение до 200 лв. е вариантът, който "Обединени патриоти" предложиха в края на 2016 г., след като стана ясно, че тогавашните им коалиционни партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок няма да приемат най-ниската пенсия да скочи двойно.

Предложението тогава не бе прието и се стигна до извънредните парламентарни избори.

Увеличението на пенсиите ще излезе солено на хазната, а осигурителната система ще стане изцяло зависима от бюджета, показват сметките на НОИ, разпространени вчера от Българската стопанска камара.

Експертите на осигурителния институт са пресметнали колко ще струват на бюджета двата варианта - ако минималната пенсия се увеличи на 200 лв. и на 300 лв., както и респективната индексация със същия процент на всички останали пенсии.

И при двата варианта ощетените от тавана на пенсиите ще се увеличат още повече, тъй като за част от пенсионерите увеличението ще се окаже по-малко заради това ограничение. Засега никой не повдига въпроса таванът от 910 лв. да бъде повишен или направо да се премахне.

При предвидена минимална пенсия от 165 лв. от 1 юли увеличението на 200 лв. означава 21% ръст. Тогава пенсионерите у нас, които получават минимална пенсия, ще се увеличат от 565 500 на около 800 хил., или 39% от всички.

Само това увеличение ще струва 23.5 млн. лв. месечно, или 282 млн. лв. на година. Ако обаче и останалите пенсии се увеличат със същия процент, както би било справедливо според експертите, тогава месечно ще са нужни по 145 млн. лв. допълнително.

За 2018 г. НОИ изчислява, че ще са нужни още 1.768 млрд. лв. За 2019 г. допълнителният разход скача на над 1.829 млрд. лв., а за 2020 г. вече ще е 1.892 млрд. лв.

За сравнение тази година за пенсии ще отидат близо 9 млрд. лв. От тях от осигуровки са около 5.6 млрд. лв., а останалото идва от хазната.

При увеличение за всички с 21% делът на възрастните хора с минимална пенсия не би се променил, но ще се увеличи двойно броят на пенсионерите, които в момента са ограничени от тавана.

Ако към април 47 хил. души не получават реалните си пенсии, защото те са над 910 лв., то с индексация на пенсиите от 21% ограничените на тавана ще станат около 100 хил. души.

Сумите са още по-големи, ако се приеме вариантът, който патриотите обещаваха щедро по време на предизборната си кампания - минималната пенсия да стане 300 лв. Това означава ръст от 81.5% на сегашната минимална пенсия.

Ако се приложи само тази мярка, огромната част от пенсионерите у нас ще получават вече минималната пенсия - 64%, или 1.36 млн. души. Необходимите допълнителни средства само за минималните пенсии ще са по 132 млн. лв. на месец.

Ако обаче се увеличат респективно и всички останали пенсии с 81.5%, то тогава ще са нужни 520 млн. лв. всеки месец. За следващите три години - от 2018 до 2020 г.- от НОИ са изчислили, че ще са нужни почти 20 млрд. лв. допълнително за плащане на пенсиите.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3