Sandanski1.com

ВИДЕО. По острието на бръснача. Бързите кредити в #Сандански - кой, защо и колко си позволява да вземе ВИДЕО. По острието на бръснача. Бързите кредити в #Сандански - кой, защо и колко си позволява да вземе

ДОПИТВАНЕ: Необходим ли е старчески дом в Сандански? ДОПИТВАНЕ: Необходим ли е старчески дом в Сандански?

ВИДЕО. ОФК ВИДЕО. ОФК "#Вихрен", Сандански, след поредната "смяна на караула"Редакционни

България: Депопулация, нищо не правещи младежи и спящ ромски потенциал България: Депопулация, нищо не правещи младежи и спящ ромски потенциал

ВИДЕО. Среща със Симеон Гунчев, санданчанин, завършил астрофизика във Великобритания ВИДЕО. Среща със Симеон Гунчев, санданчанин, завършил астрофизика във Великобритания

Пътуващо лятно кино в Сандански от 11 до 20 август Пътуващо лятно кино в Сандански от 11 до 20 август

Алергиите - невидимият враг! Как да се справим с тях?

18 Apr 2017 :: Sandanski1.com

Пролетта ги обостря

Алергиите са най-честата хронична болест в Европа. Засягат повече от 20% от населението на континента. През пролетта алергичните реакции се обострят.

Какви са те, кои са причинителите за появата им и как да се справим с тях, novini.bg попита алергологът от ВМА д-р Живка Петкова.

Алергията е реакция от повишената реактивност на организма под влияние на различни вещества, които се наричат алергени, обясни в интервю за novini.bg д-р Петкова.Тя уточни обаче, че не всички вещества са алергени и не всички реакции са алергични реакции.

Причинителите на алергичните болести са алергените, като основните атопични болести са бронхиалната астма, атопичният дерматит, алергичният ринит и риноконюктивит.

През последните години се наблюдава увеличаване на честотата на алергичните болести. Причините са няколко – урбанизация, замърсяването на въздуха, ваксините, антибиотиците. „Има три хипотези, които обясняват възникването на алергичните болести – генната хипотеза, според която алергията се унаследява, хигиенната хипотеза и атмосферното замърсяване“, обясни д-р Петкова.

Алергичните заболявания са многолики и не може да се говори за появата им в конкретна възраст. Тя поясни, че те са с по-висока честота при децата от мъжки пол.

Д-р Живка Петкова напомни, че пролетта е изключително приятен сезон. За съжаление обаче това не е така при хората с алергии.

Лечението на алергичните болести включва няколко етапа, обясни пред novini.bg д-р Петкова.

При някои форми алергии успехът е труден, уточни тя.

Съветът й е да се стараем да избягваме контактите с алергините – затваряне на прозорци, избягване на използването на климатични инсталации, избягване на разходки в гората, по морави с прясно окосена трева, повече почивки и то на морето, където климатът е по-влажен.

Трябва да се ограничи достъпът ни и до акарии – да се избягва спането с плюшени играчки, да се сменя спалното бельо редовно, да се проветрява често.
Домашните любимци също не трябва да се допускат в спалните помещения, а най – добре е изобщо те да не живеят с хора с алергии.

Другият начин за справяне на алергичните болести са използването на медикаменти.

Някои от алергичните реакции са животозастрашаващи, предупреди още д-р Живка Петкова.

novini.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3