Sandanski1.com

МОН публикува линковете за достъп до електронните учебници МОН публикува линковете за достъп до електронните учебници

Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите? Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите?

Свинщини край река Струма, близо до град Сандански Свинщини край река Струма, близо до град Сандански

Несигурността разрушава психичното здраве на българина Несигурността разрушава психичното здраве на българина

21 May 2017 :: Sandanski1.com

той компенсира с лекарства, стимуланти и това отприщва агресивната вълна

Несигурността разрушава психичното здраве. Това води до „бърнаут” – прегаряне и такъв човек е опасен и за себе си и за околните, тъй като често той компенсира с лекарства, стимуланти и това отприщва агресивната вълна, чрез която той смята, че ще реши всичките си проблеми наведнъж.

Такава картина, на проблемите с психичното здраве на българина, очерта пред Би Ти Ви проф. Петър Маринов, национален консултант по съдебна психиатрия.

По думите му фактите по отношение на агресията у нас са много тревожни. „Във времена на преходи хората са несигурни и това води до ескалация на реакция на борба или бягство. Човек е свикна да се бори за съществуването си, но борбата може да бъде цивилизована или примитивна, което е физическата агресия”, коментира той.

Психиатърът посочи, че има няколко варианта на агресия свързана с ярост. Гневът е деструктивно чувство и то се отправя навътре, когато е потиснато. Когато се излее става ярост. Яростта е крайно разрушителна, води до поражения, включително убийства, заяви той.

Има личности, които са дефектни, коментира Маринов. Тези хора се нареждат в класификацията на психиатрията като „дисоциални личности”. Те са много особени, имат повърхностен чар, привличат други хора, но емоциите им са плитки, нямат усещане за съжаление, разкаяние, често влизат в битки и яростта се отключва много бързо.

По повод случая с младото момче, което ритна и счупи таза на възрастна жена на спирка в Бургас, експертът каза, че шизофрения и вменяемост не са синоними. „Ако човек злоупотребява със субстанции може да се докара до състояние близо до шизофренията. Този казус трябва внимателно да се оцени. Проблемът е, че няма континюитет за лечението на психичноболния. След болницата вече никой не се интересува от него – няма институция, която да се грижи за това дали той е агресивен към близки или съседи”, каза Маринов.

В системата ни се смята, че психиатрите могат да спрат насилието в общността, но това не е така.

Той обърна внимание на проблем във Варна, свързан със закриването на клиниката по психиатрия. Според него в града ще има проблеми заради това и той призова министъра на здравеопазването да провери случая и да възстанови работата на клиниката.

По повод двойното убийство в София, извършено от строителен предприемач той коментира: "Тези т.нар. „неуредени сметки” са свързани с особености на личността, които са само основание да се разгърне подобна реакция'.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3