Sandanski1.com

Община Петрич и Община Охрид подкрепят Яне Петков за рекорд на Гинес Община Петрич и Община Охрид подкрепят Яне Петков за рекорд на Гинес

ДОПИТВАНЕ. Свързвате ли бъдещето си с град Сандански? ДОПИТВАНЕ. Свързвате ли бъдещето си с град Сандански?

Франция забрани със закон употребата на мобилни телефони в училищата Франция забрани със закон употребата на мобилни телефони в училищатаРедакционни

Сърнички, елени и кенгура в парк ВИДЕО. Сърнички, елени и кенгура в парк "Свети Врач", град Сандански?

Синдикат Синдикат "Образование": МОН ограбва с по 200 лв. на месец всеки български учител

Няма опасно замърсяване на въздуха от пожара при Кресна, уверява РИОСВ - Благоевград Няма опасно замърсяване на въздуха от пожара при Кресна, уверява РИОСВ - Благоевград

30 Aug 2017 :: Sandanski1.com

В текста е вградено видео, заснето от борда на хеликоптерите, участвали в гасенето им

Няма регистрирани превишения на допустимите норми на замърсяване на въздуха вследствие на горския пожар в района на Кресненското дефиле, който продължава вече седмица.

Това уверяват от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград в отговор на запитване на "Дневник" дали има измерени опасни за гражданите нива на замърсяване в засегнатите населени места, има ли публикувана информация, която да предупреждава за рискове, както и препоръчителни мерки как да се защитят и предпазят от опасни замърсители във въздуха.

Заради сложната обстановка в района със заповед на областния управител на Благоевград на 24 август беше обявено бедствено положение, което днес (29 август 2017 г.) беше отменено. На сайта на община Кресна и на РИОСВ – Благоевград липсват новини и предупредителна информация за гражданите за качеството на въздуха по време на пожара.По време на огнената стихия, която бушува седмица, качеството на въздуха е било измервано регулярно с мобилна апаратура от регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Благоевград, обясняват от РИОСВ. Замерванията не са регистрирали наднормени резултати, посочват от екоинспекцията, като се позовават на информация на кризисния щаб, разположен на мястото на пожара.

По време на извънредни ситуации и горски пожари, пожарната отговаря за измерванията на нивата на замърсяване на въздуха, както и за предупредителна информация в случай, че нивата са опасни за гражданите, обясняват от МОСВ.

От своя страна екоинспекцията в Благоевград заявява, че не се налагат допълнителни измервания за качеството на атмосферния въздух в населените места, засегнати от пожара, тъй като няма данни за промишлен източник на замърсяване.

Пожарът е обхванал площ от над 20 000 дка - борова и смесена гора, сухи треви и храсти. На територията няма разположени промишлени обекти и складове за съхранение на опасни химични вещества.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041