Sandanski1.com

Емил Терзийски е един от четиримата директори, получили наградата Емил Терзийски е един от четиримата директори на училища, получили наградата "Св. Иван Рилски"

24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна 24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна

ВИДЕО. Из историята на Сандански. Българо-югославските събори, 70-те години на XX век ВИДЕО. Из историята на Сандански. Българо-югославските събори, 70-те години на XX век

Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани

31 Aug 2017 :: Sandanski1.com

Те са с 50% по-леки, а цената им е с 30% по-ниска от цената на цветните. Разлики в съдържанието няма

Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани. Такова уверение е направил просветният министър Красимир Вълчев в Стара Загора днес, съобщиха пред "Дневник" от Министерството на образованието и науката (МОН).

Черно-бели учебници по някои от предметите за осми клас бяха отпечатани от издателство "Просвета". Те са с 50% по-леки, а цената им е с 30% по-ниска от цената на цветните. Разлики в съдържанието няма.

"Издателска група "Просвета" е готова да не разпространява черно-белите учебници за осми клас. Причината за това е разгърналата се масова кампания срещу тези учебници", заяви пред "Дневник" директорът на издателството Никола Кицевски.

Пускането на нови учебници за осми клас се налага заради новите програми, по които ще учат децата. За разлика от учебниците първи до седми клас, които държавата осигурява, учебниците за осми и горните класове се купуват от родителите.

Отпечатването на черно-бели учебници е възможно заради наредба на просветното министерство. Нецветният вариант на учебниците за осми клас е минал всички одобрения във ведомството, както и на учители.

В момента по някои предмети в гимназиалните класове също има черно-бели учебници.

След недоволство на родители, критики от страна на БСП, че така децата се делят на богати и бедни, както и становище на омбудсмана Мая Манолова, че черно-белите учебници са дискриминация, министър Красимир Вълчев е постигнал договорка с издателството учебниците да не бъдат разпространявани, обясниха от МОН.

В Стара Загора Вълчев е, че смисълът на наредбата, която разрешава черно-бели учебници, е да не се допуска образователна дискриминация. "Никой не е очаквал, че ще се използва една такава възможност за ценова дискриминация", обяви министърът, цитиран от "Дарик".

По-рано днес просветното ведомство защити черно-белите учебници и обяви, че не дели децата не дели децата на бедни и богати, а има за цел да даде равен шанс на успех за всички деца.

От МОН твърдят, че ще бъде запазена възможността за по-евтини учебници.

dnevnik.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3