Sandanski1.com

Емил Терзийски е един от четиримата директори, получили наградата Емил Терзийски е един от четиримата директори на училища, получили наградата "Св. Иван Рилски"

24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна 24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна

ВИДЕО. Из историята на Сандански. Българо-югославските събори, 70-те години на XX век ВИДЕО. Из историята на Сандански. Българо-югославските събори, 70-те години на XX век

Драстично повишение на такса смет за гражданите от 2019 година

13 Sep 2017 :: Sandanski1.com

Според мотивите промяната ще стимулира лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци

Промените в закона за местните данъци и такси, които въвеждат варианти за изчисляване на такса смет на принципа "замърсителят плаща" минаха на първо четене в Народното събрание.

Подкрепиха ги 112 депутати, 38 бяха против, а 33 се въздържаха.

Според мотивите промяната ще стимулира лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, а общините ще оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците.

Предлага се водеща основа за определяне размера на такса смет да бъде количеството на битовите отпадъци. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Новината е добра за бизнеса, който отдавна иска справедлив механизъм за изчисление на таксата, но лоша за гражданите, тъй като за много от тях сумата драстично ще се увеличи. По време на дебатите левицата изтъкна, че в малките населени места таксата може да скочи в пъти.

Депутатът от БСП Дора Янкова напомни на ГЕРБ, че са обещали данъците да не се увеличат, затова големият проблем, ако приемат промените чисто политически си е техен.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3