Sandanski1.com

ВИДЕО. Гаврата с училището в Мелник ВИДЕО. Гаврата с училището в Мелник

ВИДЕО. БСП започна и в Сандански подписка по националната гражданска инициатива ВИДЕО. БСП започна и в Сандански подписка "Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ

ДОПИТВАНЕ. Какво може да направи Община Сандански, за да преодолее дефицита от кадри в здравеопазването? ДОПИТВАНЕ. Какво може да направи Община Сандански, за да преодолее дефицита от кадри в здравеопазването?

Европа губи €120 млрд. евро годишно от корупция

09 Oct 2017 :: Sandanski1.com

Държавите-членки не искат да признаят, че имат проблем, или мълчат, за да избегнат намеса на ЕС във вътрешните им правни дела

Корупцията коства на страните от Европейския съюз по 1% от техния комбиниран Брутен вътрешен продукт всяка година. Това сочи доклад на Европейската комисия, публикуван днес.

Този процент може да не звучи впечатляващо, но се равнява на 120 млрд. евро годишно, което се доближава до годишния бюджет на ЕС от 145 млрд. евро и е достатъчна сума, за да финансира двукратно общата европейска селскостопанска политика, коментира EuroActiv.

Държавите-членки не искат да признаят, че имат проблем, или мълчат, за да избегнат намеса на ЕС във вътрешните им правни дела.

От време на време Европейската комисия привлича вниманието на държавите-членки към "логичното общоевропейско решение, като коне на водопой, но се бори да ги накара да пият", коментират експерти.

Изглежда мрачните данни, отчитани от някои държави, които защитават (или затварят) подателите на сигнали, кореспондират с нежеланието им да се присъединят към плановете на блока за създаване на Европейска прокуратура (EPPO).

Каквато и да е причината, Брюксел ясно отчита и признава, че държавите-членки няма да предприемат самостоятелни действия.

Стремежът да се създаде EPPO, както и съпътстваща правна рамка, за да се справи с проблема, показва, че комисията е готова да се наложи над онези, които нарушават правилата.

Държавите-членки трябва да се събудят и да видят това, което могат да спечелят от антикорупционните мерки, планирани от ЕС.

Според проучването, огласено днес, по-строгата защита на лицата, които подават сигнали за нарушения само в рамките на обществените поръчки, може да спести на страните минимум ЕС € 5,3 млрд. годишно. Това е над два пъти повече от годишния бюджет на популярната програма "Еразъм" на ЕС.

Една силна европейска прокуратура може да спести на страните от ЕС и десетки милиарди евро всяка година от загубени приходи от ДДС.

След като Великобритания е на път да излезе от Европейския съюз, страните от ЕС нямат право повече да толерират пукнатини в хазната, които позволяват течове, се казва в доклада.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3