Sandanski1.com

АУДИО. Проф. Стоян Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им АУДИО. Проф. Асен Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им

Винарска изба Винарска изба "Златен Рожен" нови вина от портфолиото си - квартета Family Reservе

Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+ Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+

Николай Здравков, управител на I&G BROKERS: Компанията има 6.9% дял от двумилиардния застрахователен пазар у нас Николай Здравков, управител на I&G BROKERS: Компанията има 6.9% дял от двумилиардния застрахователен пазар у нас

02 Nov 2017 :: Sandanski1.com

Офисът на I&G Brokers в Сандански е един от водещите в страната, непосредствено след София, Пловдив и Бургас

В края на изминалата седмица в Сандански се състоя двудневен семинар на Ай енд Джи Иншурънс Брокерс водещия застрахователен брокер в България. Николай Здравков - управител на компанията, бе любезен да отговори на въпроси, поставени от Sandanski1.com. Г-н Здравков даде много висока оценка на офиса на Ай енд Джи в града ни, управляван от Тодор Демерджиев.


- На семинара в Сандански казахте пред екипите на I&G BROKERS от цялата страна, че застрахователният пазар у нас се развива динамично. Как да си обясним това – на законодателните промени, за които говорихте или на повишена дисциплинираност на фирмите и гражданите?


- Не. По-скоро на растежа на вътрешния продукт на страната. В момента България е пета в Европейския съюз по ръст на БВП – 3.9%. Увеличава се потреблението, респективно – и на потреблението на застрахователни продукти. Бизнес климатът е добър, икономиката се развива със сериозни ръстове.
Естествено е, застраховането – като част от БВП, да следва тази тенденция.

- Вие казахте, че компанията, която управлявате, има 10% ръст…

- Да. Ако следваме тренда на пазара, I&G BROKERS, би трябвало да има около 4% ръст в портфейла. Но ние имаме 10%, което означава, че се справяме по-добре. Иначе казано – изместваме конкурентите.

- "Свиреп" ли е пазарът?

- Ужасно. У нас има около 400 лицензирани брокери, 30 000 агенти, 56 застрахователни компании, всяка от тях – с по около 120 офиса в страната. Те са в пряка конкуренция дори с брокерите и агентите си. Така че пазарът е, меко казано, "свиреп". Той е изключително конкурентен, с разнообразни методи и практики по отношение на маркетинга, като връщане на комисионни. Ако позволите да се пошегувам – мазало!

- С какво да обясним успеха на Вашата компания – корпоративна култура, подбор на персонал? Слоганът, който обявихте на семинара в презентацията Ви - Going International, е ли намерение да стъпите на нови пазари, извън страната, като развитие на този успех?

- Не. I&G BROKERS е част от международен застрахователен и презастрахователен брокер, член на групата ASIGEST HOLDING, Италия, Милано. Успехът на компанията, преди всичко и само, се дължи на персонала – най-ценният ни актив. Повечето колеги инвестират в реклама, в точки за продажби, а ние – в персонал. Нямаме почти никакво текучество, което в момента е повсеместен проблем на всички фирми, тъй като безработицата е отрицателна. На практиката у нас има само професионална безработица. Това води до повишаване цената на труда и… голямо текучество. Фирмите не успяват да задържат персонала си, влагат изключително голям ресурс в набиране на професионалисти. Допълнително, знаете, специализираните агенции също взимат такса за набиране на персонал.

- HR и Head Hunters?

- Да. HR рекрутират служители, Head Hunters търсят хора за мениджърски позиции. Заплащането на труда расте. Това води до голям проблем с набирането на кадри.

- Ако сравним нивата на заплащате с IT сектора, прочут у нас с високи възнаграждения, къде ще бъде застрахователният сектор?

- 70-80% от заплащането в IT сектора. Но при тях, известно е, има предимно за аутсорсинг. Но, запомнете - след 3-4 години България ще приключи като аутсорсинг дестинация.

- И какво ще правим тогава?

- Ще имаме скъпо платени днес телефонисти и програмисти, които няма да могат да намерят подходяща за стандарта, на който са свикнали, работа.

- На каква сума се оценява пазарът на застрахователни услуги у нас и какъв дял от него държи I&G BROKERS?

- Два милиарда лева. В брокерския бизнес имаме дял 6.9%

- Доволен ли сте от двудневния семинар, който направихте в Сандански?
- Сандански е много хубав, любимият ми град. Обичам да идвам тук. Семинарът беше безупречно организиран. Нашият управител в Сандански – Тошко Демерджиев, е уникален човек, той се справя перфектно.

- Традиционни ли са есенните Ви семинари?

- Да. Задължително. Вече веднъж сме били в Сандански и пак ще дойдем. Непременно в програмата на семинарите ни има благотворителна кауза за деца в неравностойно положение. Както видяхте в Сандански събрахме 2100 лева за децата от Дневен център „Света Неделя“ плюс ваучер за 1000, други 500 дарихме на МБАЛ „Свети Врач“.

- Чух да казвате на Вашия италиански партньор, че офисът на I&G BROKERS в Сандански е един от най-добрите в България…

- Абсолютен, безспорен факт. Сандански - макар и относително малък град за мащабите на страната, един от водещите ни клонове, е тук, във Вашия град. Може би пред него са само офисите ни в София, Пловдив и Бургас.

- Бизнес териториите по света на групата ASIGEST HOLDING са…

- Нашият холдинг е собственик на седем брокера. Аз отговарям за Балканите – Турция, Сърбия, Румъния и България. Алесандро Грифит, моят партньор от Италия, е отговорен за своята страна, Германия и Мароко. Любопитното е, че Алесандро е ирландски граф.

- С нещо мъничко ми напомнихте Гордън Геко от Wall Street. Героят на Майкъл Дъглас казваше „Още!“, разбирай – никога не се задоволявай с постигнатото. Вие по подобен начин мотивирахте екипите на I&G BROKERS - да не се успокояват, с това което имат на “терена“. Небето ли е границата?

- Това е основен принцип в бизнеса. Когато една компания върви, трябва да се „натиска“ най-много, за да не спре положителната инерция. Ако компанията започне да спада като бизнес, тогава трябва изключителен капацитет от счетоводни и финансови знания, както и умения за преструктурирането й, за да се върне в нормален възход.

Интервю на Атанас Атанасов, Sandanski1.com

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041