Sandanski1.com

АУДИО. Проф. Стоян Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им АУДИО. Проф. Асен Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им

Винарска изба Винарска изба "Златен Рожен" нови вина от портфолиото си - квартета Family Reservе

Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+ Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+

Дроновете долетяха и ни свариха по бели гащи Дроновете долетяха и ни свариха по бели гащи

07 Nov 2017 :: Sandanski1.com

Държавата все още не е измислила регулации за ползването им, нищо не пречи обаче общините да я изпреварят с местни правила, съобразени със създадените по света, от напредналите общества

Те долитат отдалече. Бързи и трудно забележими. Свършват нещо и отлитат. Могат да правят добри неща, но и твърде опасни – също могат.

Групи хора са в екстаз от върховите технологии, вградени в телата им, други хора са им бесни и измислят всевъзможни контраоръжия, за да ги приземят насилствено.

Вечната борба между доброто и злото. Кой е добрият и кой – лошият, в тази истинска война, все още не е напълно ясно. Намесата в неприкосновеното лично пространство и/или имот е един от мотивите "те" да бъдат мразени.

"Те" са дронове.

Стават все по-интелигентни, умни. За да се ориентират и преместват в пространството използват GPS-системи, всевиждащи сензори, свръхточни локатори. Пилотите могат да ги управляват ръчно или да предизвикат автоматично изпълнение на предварително зададени траектории.

Дроновете носят камери, записват видео и правят снимки от невъзможни доскоро точки на пространството над земята. Правят го за забавление на пилотите, но не само.

Диагностицирането на масивни пожари, откриването на търпящи бедствие хора, преследването на престъпници или контрол на трафика, наблюдение на земеделски масиви, пръскането с препарати на насаждения, създаването на тримерни модели на градове, разпръскване на интернет сигнал и прочие, и прочие, са само малка част от безспорно полезните им приложения.

Големите от тях, военните, могат и да убиват. В Сирия, в Афганистан… Могат да пренасят наркотици през граници или зад стените на затвори.

Българската държава все още не е създала регулации за ползването им, макар министри спорадично да говорят, че се „работи по въпроса“. Че сме на опашката в нещо си, отдавна не е новина, а досаден щрих от пейзажа български.

В света обаче не спят.

Напредналите общества, макар и все още в незавършен вид, се създали режими на ползване, регулации. Те се прилагат, обществата се учат в движение от пропуските в създаденото законодателство и незабавно го коригират.

Производителите на безпилотни летателни апарати за гражданска употреба вмъкват в програмите им за управление координати на зони, в които не само не може да се лети, но просто не може да се излети – не само вътре, но и на определено разстояние от тях.

Тези зони обхващат – в най-общия смисъл, свърхчувствителни за сигурността на държавите обекти от стратегическата им инфраструктура, обекти, от които в буквалния смисъл на думата зависи животът или смъртта на стотици хиляди, а дори на милиони човешки същества.

Докато българската държава продължава да си чопли в носа, общините могат я изпреварят с местни правила, съобразени със създадените по света, от напредналите общества.

Има как. Въпрос на прозорливост, работливост и желание.

Следва продължение. Ще бъде много интересно.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041