Sandanski1.com

АУДИО. Проф. Стоян Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им АУДИО. Проф. Асен Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им

Винарска изба Винарска изба "Златен Рожен" нови вина от портфолиото си - квартета Family Reservе

Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+ Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+

"Сериозно безпокойство" буди състоянието на Пирин, пише в поискан от ЮНЕСКО доклад

20 Nov 2017 :: Sandanski1.com

Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и лова в национален парк "Пирин" са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта

Сериозно безпокойство" буди сегашното състояние на национален парк Пирин. Това е оценката на експертите, изготвили доклад за годишното състояние на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО, публикуван през ноември.

Световната организация възлага на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) да извършва тези проверки, за да е наясно с реалното състояние на най-ценната и запазена природа по света, обект на защита на най-високо международно ниво.

В този съюз членува българското правителство наред със стотици други държавни и неправителствени организации.

По този повод от коалиция "За да остане природа в България" предупреждават, че българското правителство вече петни международния имидж на страната. Проблемите в Пирин са свързани и с планираното строителство на нова, много по-голяма ски зона и улесняването на сечите на вековни гори според новия проектоплан за управление на национален парк Пирин, предупреждават природозащитните организации.

Днес вицепремиерът Валери Симеонов организира кръгла маса по повод исканията на кмета на Банско за промени в настоящия план за строителство на втора кабинка.

Новият план като заплаха от разрушаване на парка

В проучването за Пирин експертите заявяват, че сегашното му състояние буди "сериозно безпокойство" (high concern), което пo оценъчната скала на съюза е една стъпка преди крайната оценка – "критично". Посочените причини са "нарушаването и раздробяването на обекта, свързани с изключването на ски зоните, които са несъвместими със статута на световното наследство (сега част от буферната зона). Особено заради възможните последици от допълнително отслабване на режима на опазване, резултат от новия план за управление, ако бъде одобрен."

"Много сериозна заплаха" виждат експертите, защото някои части на парка, които сега са изключени от обекта на защита и част от буферната зона, са силно повредени от развитието на ски инфраструктурата. Други заплахи са промените в климата и влиянието на летния туризъм.

"Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и лова в национален парк "Пирин" са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта", пише в резюмето на доклада.

Споменава се, че управата на парка не е в състояние да се противопостави на "силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите".

През последната година над 100 хил. души от цял свят са подписаха в петиция срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Природозащитници: Готви се нова мащабна ски зона

Според тях искането за "втората кабинка на Банско" е само параван за разширяването на ски зоната, така че тя да обедини планираната ски зона "Кулиното" на Предела над Разлог, с разширението на ски зона Банско и на пистите над Добринище. Според изтеклите през 2014 г. планове става дума за гигантска ски зона с над 330 километра писти, които напълно ще унищожат северната част от национален парк Пирин, е позицията на еколозите.

В момента се разработва нов общ устройствен план на град Банско, но в него втора кабинка въобще не е предвидена, а това е законовият начин да се предприемат първи стъпки към евентуалното нейно строителство, отбелязват в позицията си от коалицията.

Кметът на Банско Георги Икономов настоява да се промени сега действащия план за управление на национален парк Пирин с мотива да се построи втори кабинков лифт. Според природозащитниците това ще позволи разширяване на ски зоната, което е вкарано в новия проектоплан за управление на националния парк, който обаче чака съдебно решение за законността си.

Всякакви промени на сега действащия план трябва да се подложат на екологични оценки по българското и европейското законодателство, в които се забранява ново строителство на инфраструктура в националните паркове, но се разрешава ремонта, напомнят от коалицията.

Тяхното становище е, че няма как да бъде изградена законно втора кабинка, но на мястото на старата може да се изгради такава с по-голям капацитет.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041