Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Детска градина "Пролет" - град Сандански, изпрати 93 абитуриенти

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Санданчанинът, който изпревари rescEU – единната защита при бедствия на ЕвросъюзаСанданчанинът, който изпревари rescEU – единната защита при бедствия на Евросъюза

23 Nov 2017 :: Sandanski1.com

Костадин Карамитов от година и нещо „дълбае“ неговата "Гражданска уведомителна система при бедствия, катастрофи и извънредни ситуации", да добие признание от властите

Не е "фалшива новина", че европейските чиновници се отличават с удивителна бързина, дълбочина и всеобхватност на мисленето, нали?

Като реакция на неизчислимия брой природни и други катаклизми на територията на престарелия континент, днес пристигна революционната вест, че Европейската комисия е обявила "амбициозни нови планове", с които да се засили способността на Съюза да се справя с природните бедствия.

Идеята е да се създаде rescEU — резерв за реагиране в областта на гражданската защита на европейско равнище.

Според замисъла той ще включва ресурси като противопожарни самолети, специални водни помпи, активи за издирване и спасяване в градска среда, полеви болници и екипи за спешна медицинска намеса.

Те ще допълват националния капацитет, ще бъдат управлявани от Европейската комисия и ще се използват за съдействие на държавите, засегнати от бедствия, като наводнения, горски пожари, земетресения и епидемии.

Но има ли държавата България "национален капацитет", показват недвусмислено действията й по време пожарищата в Дефилето през това лято, способността й да се справя с войната по пътищата, която взема у нас повече жертви, отколкото всички акции на терор в същия този Европейски съюз.

Идеята на Костадин Карамитов, председател на Съюза на българските спасители, е, чрез всяко мобилно умно устройство и национална безплатна Интернет платформа (приложение, сайт), гражданите да съобщават за критични ситуации, при които е заплашен човешки живот.

"Информация за тях би могла да достига мълниеносно - не повече от 10 секунди, до специализирани медицински екипи и/или спасителни служби - полиция, пожарна или армия чрез текстови съобщения, снимки, видео", посочва Карамитов.

Системата ще може да локализира точното местоположение на всеки, които е компетентен да окаже специализирана помощ при възникнало природно бедствие, катастрофа, пожар, с точност до 1 метър.

"Представете си, че в Дефилето отново има пътен инцидент и се е образувала колона от няколко километра. Пострадалите чакат Спешна помощ, полицейски патрули, понякога - и пожарникари, всяка секунда е безкрайно ценна, а в същото време лекар или служител на реда може би се намират в десетата или тридесетата кола от колоната, буквално на стотина метра", казва Коцето.

За изграждане на Интернет платформата и популяризирането й са необходими 15 000 лева.

Карамитов е започнал да ги събира чрез кампания към националния дарителски телефонен номер със SMS с текст DMS SBS на телефон 17 777, решен е да я разгласява непрекъснато в социалните мрежи, чрез радиа и телевизии, интервюта във вестници и списания, чрез раздаване на листовки и рекламни бюлетини, масови електронни писма.

Открита е и дарителска сметка в лева:
IBAN: BG79UNCR70001523096431
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Сдружение Съюз на българските спасители 176181216


---

Б. ред. Съвсем скоро в Сандански ще бъде заснето и специално кратко видео, което да обясни пределно ясно как би работила гражданската уведомителна система. Безвъзмездна помощ ще окажат и пилотите от "Сандански дрон общество", които ще подпомогнат творческия екип със заснемане от въздуха.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041