Sandanski1.com

Германец бяга панически от Меркел, намерил е рая в Сандански Германец бяга панически от Меркел, намерил е рая в Сандански

Опера край пирамидите в Мелник Опера край пирамидите в Мелник

Много тревожни данни за здравния статус на учителите у нас Много тревожни данни за здравния статус на учителите у нас

Правителството обмисля по-строги ограничения за пушенето на закрито

28 Nov 2017 :: Sandanski1.com

Ще се глобяват не собствениците, а управителите

Глоба не за собственика на заведението, а за управителя. Временно затваряне на мястото при три регистрирани нарушения и привличане на и други институции в контрола освен здравните служби.

Това са част от промените в Закона за здравето, които министерството на Кирил Ананиев подготвя за обществено обсъждане в началото на декември. Целта е да се затегне контролът върху ограниченията за пушене на закрито, защото практиката показва, че правилата лесно се заобикалят.

Част от причините за това са:

- ограниченият капацитет за налагане на санкции в отдалечените райони на страната, в правомощията на здравните инспектори;
- необходимостта от координация между различни институции - местна власт, полиция, здравни инспектори;
- ниският размер на глобите.

Измененията в закона се подготвят от работна група към министерството, създадена, за да въведе ограничения и за пушене на наргилета. Те ще бъдат забранени за деца, както и в търговски помещения на закрито. За целта ще се изменят и текстове в Закона за закрила на детето, както и в закона за тютюна, които се пишат в министерството на икономиката.

Какво се предлага

За да стане по-ефективен, контролът се предлагат няколко допълнения. Възможно е към проверяващите да бъдат включени и представители на местната власт, защото сега тази дейност извършват единствено районните здравни инспектори. Малкият им брой, концентрацията в областните центрове и множеството им други задължения затрудняват прилагането на забраната.

"Обсъждаме как да обхванем местните структури, които да създават такива групи за контрол, защото общините издават сертификат за дейности на заведения и те имат механизми", заяви пред "Капитал" зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. При трето нарушение заведението временно ще се затваря.

Освен това вече ще се глобяват не собствениците, а управителите.
Според д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение "Без тютюнев дим", по този начин ще се предотврати лошата практика да падат актове в съда. "Ситуацията показва, че физическите лица ги няма - може и да са в чужбина, а здравните експерти не могат да глобяват, ако са сами на проверка", заяви тя пред "Капитал" и допълни: "Защото те нямат право да искат лични карти, а без тях не може да се съставя акт. А ако не е съставен правилно, той пада в съда."

Според нея е важно и да се даде определение за това какво е закрито обществено място заради многото изнесени площи извън сградите на заведенията, които са покрити с подвижни материали и в които се пуши. Според зам.-министър Йорданова обаче въпросът трябва да бъде отправен към общините - "въпросът е към тях - дали отворена площ, която е закрита от всички страни, може да се третира като такава".

Ефектите

Засега проверка на "Капитал" показа, че управителите на заведения не са притеснени от промените. Петър Петров, който е зам.-управител на ресторант "Хепи" в столицата, се съгласи, че идеята да се глобяват управителите е разумна, "защото те са тези, които носят отговорност дали в даден момент се пуши в едно заведение". В друг известен софийски ресторант, в който отказаха да бъдат цитирани, казаха, че вече са свикнали с ограниченията и работят без проблем.

Страната ни е на челните места в класациите на пушещите европейски държави. Според проучване на Евростат от 2014 г, близо 27.3% от населението на страната редовно употребяват тютюн, което прави България най-пушещата държава в ЕС. Затова и не е учудващо, че над две трети от смъртните случаи у нас са вследствие на сърдечно-съдови заболявания, отново според отделно проучване на Евростат от 2014.

Затова целта на закона е не просто да ограничи пушачите, "а да бъдат поставени в среда без тютюнев дим всички, които са в закрито пространство", твърди Гавраилова.

В анализ на "Коалиция за живот без тютюнев дим", направен от икономиста Димитър Събев, през 2017 г. се цитира доклад на Европейската комисия от 2002 г., според който годишно в ЕС умират 19 000 непушачи заради изложеност на цигарен дим на работните места или у дома. В същия документ се споменават и други числа: "Според изследване за целите на еврокомисията материалните щети от тютюнопушенето в България възлизат на 165 млн. лв., а нематериалните надхвърлят 4 млрд. лв. (консервативни оценки). Това е двойно повече от приходите от акцизи върху тютюневи изделия."

capital.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041