Sandanski1.com

Община Петрич и Община Охрид подкрепят Яне Петков за рекорд на Гинес Община Петрич и Община Охрид подкрепят Яне Петков за рекорд на Гинес

ДОПИТВАНЕ. Свързвате ли бъдещето си с град Сандански? ДОПИТВАНЕ. Свързвате ли бъдещето си с град Сандански?

Франция забрани със закон употребата на мобилни телефони в училищата Франция забрани със закон употребата на мобилни телефони в училищатаРедакционни

Сърнички, елени и кенгура в парк ВИДЕО. Сърнички, елени и кенгура в парк "Свети Врач", град Сандански?

Синдикат Синдикат "Образование": МОН ограбва с по 200 лв. на месец всеки български учител

МОН обещава по-леки раници за учениците още от втория срок

03 Dec 2017 :: Sandanski1.com

Родители организираха надбягване "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко"

Резултат от мерките за олекотяване на ученическите раници може да има още в началото на втория учебен срок, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, цитирана от "Фокус".

Днес родители в няколко града в страната организираха надбягване с раници под мотото "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко".

Зам.-министърът призна, че този проблем не е от днес или от вчера. „Спомням си от 2010 г. за кампанията „Училище без тежест“.

Пак ви казвам – не искам да е кампания, а целенасочена политика на всички хора, ангажирани в МОН", коментира Михайлова. "Кога са първите видими резултати? В училище в зависимост от възможностите на ниво институции могат да се получат и още в началото на втория срок“, каза Михайлова.

По думите й се подготвят доста срещи с директорите на училищата и с учителите. Сред мерките, които мислят от МОН, са когато е по-голям обемът на учебниците, в зависимост от възможностите, се предвижда да се разделят на части. "Обмисляме и вариант за избор на хартия – обемната хартия, която пък е по-лека, но път съответно като качество няма да бъде същата както пълноцветният печат на офсетовата хартия“, каза още Таня Михайлова.

По думите й основният проблем се получава в 5. клас, защото тогава учениците вече могат сами да ходят на училище и сами носят раниците си и когато и предметите стават повече", коментира Михайлова. Осигуряването на шкафчета, в които учениците да държат учебниците си е въпрос на виждане и възможности на отделните училища.

„Уважаеми възрастни, родители, учители, директори на училища, на агенции, министри, депутати, замисляли ли сте се някога какво би било да тичаме няколко минути с раница на гръб? Не с каква да е раница. А с ученическа.

От онези, 6-7-8-килограмовите, които децата носят всеки ден на училище”, се казва в обръщение на организаторите на инициативата.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041