Sandanski1.com

АУДИО. Проф. Стоян Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им АУДИО. Проф. Асен Балтов: В Сандански децата спортуват, което е прекрасно за здравето им

Винарска изба Винарска изба "Златен Рожен" нови вина от портфолиото си - квартета Family Reservе

Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+ Профилирана гимназия ЯНЕ САНДАНСКИ спечели три проекта по програма Еразъм+

Обработваемата площ в България се увеличава и може да достигне до 42-44 млн. декара

27 Dec 2017 :: Sandanski1.com

Цената на декар земеделска земя в Добружда достига до 2000 лв.

Предлагането и търсенето на земята бяха в равновесие и има малък ръст в последните години между 5 и 10% на пазара на земя, но няма нищо, което да е по-различно или което да стресира пазара или някой голям инвеститор, който да предизвика някакъв бум.

Така че можем да кажем, че самата и политическа обстановка е спокойна и няма някакво рязко движение нагоре или надолу. Така обобщи пред БНР състоянието на търговията със земеделски земи през 2017 г. Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Оценката на земеделския експерт е, че с всяка година обработваемата площ в България се увеличава и в момента размерът ? достига 37-38 милиона декара, като има възможност тя да се увеличи с поне 6-7 милиона декара.

През последните години наблюдаваме по-голямо търсене на земи с трайни насаждения във връзка с различните видове проекти, смята анализаторът и определя като "хит" в последната година лавандуловите насаждения, за които е налице голямо търсене и по-малко предлагане.

Стайков обяви, че най-високи са цените на земята в регионите Добруджа и Силистра, където масово сделки се сключват на равнища между 1500 и 2000 лв. за декар, а в останалата част на Северна България договорите за покупко-продажба се сключват обичайно за 1000-1200 лв. на декар за обработваема земеделска земя. Заради разпокъсаността на площите и трудностите при обработването им най-ниски остават цените на земеделските земи в района на Странджа-Сакар и Хасковска област – между 300 и 400 лв. на декар, допълва пред Националното радио земеделският експерт.

За съжаление продължава разпокъсването на земята. Наблюдаваме го и при самите сделки. Това е голям проблем, с който, точно обратно, ние като асоциация се борим да уедряваме собствеността, защото всички западни инвеститори, а не само западни – всички инвеститори, които искат да инвестират средства, искат комасирана земя и да има дългосрочно планиране.

Във връзка с подготовката на така наречения "Кодекс за земята", Стайков отбеляза, че приемането му остава за периода след края на Българското председателство.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041