Sandanski1.com

Германец бяга панически от Меркел, намерил е рая в Сандански Германец бяга панически от Меркел, намерил е рая в Сандански

Опера край пирамидите в Мелник Опера край пирамидите в Мелник

Много тревожни данни за здравния статус на учителите у нас Много тревожни данни за здравния статус на учителите у нас

През 2018-та ПГ ЯНЕ САНДАНСКИ ще отбележи 80-годишен юбилей. Програма на тържествата и проявите През 2018-та ПГ ЯНЕ САНДАНСКИ ще отбележи 80-годишен юбилей. Програма на тържествата и проявите

16 Jan 2018 :: Sandanski1.com

Кулминация на юбилейните тържества е тържественият концерт "80 години ПГ Яне Сандански". Той ще бъде на 11 май, пл. "България"

През 2018-та Профилирана гимназия "Яне Сандански" ще отбележи знаменателно събитие - своя 80-годишен юбилей.

В тази връзка ръководството на училището разработи и оповести календара на тържествата и проявите, на които ще станем свидетели.

През февруари гимназията ще организира дискусия "Идеите на Яне в наши дни".

За месец март е планиран конкурсът за стихотворение, разказ и есе. Темите: "Училище, убежище на моите мечти!", "Име, което задължава, място, което вдъхновява!" и "Моето училище!". Походът на вдъхновителите "Аз мога - тук и сега" и състезанието по информатика и информационни технологии са календара на събитията през същия месец.

През април ще видим и прочетем юбилейния вестник "80 години ПГ "Яне Сандански", традиционната за училището вечер на чуждите езици, ще наблюдаваме колопоход - обиколка по пътищата на Община Сандански, с дължина 80 км и лекоатлетически крос - 800 м.

На 20 април ще се състои благотворителна вечер за набиране средства за изграждане център по природни науки.

Конкурс "Моето училище през обектива" и калиграфска изложба ни очакват също през април, както и туристически поход постъпките на Яне Сандански с два лъча - Роженски манастир – Златолист и Роженски манастир – Мелник.

В края на същия месец ще бъде отбелязан с тържествен концерт Денят на Земята. Ще се състои и акция за почистване на лобното място на Яне Сандански на Папаз чаир (Попови ливади).

Кулминация на юбилейните тържества е тържественият концерт "80 години ПГ Яне Сандански". Той ще бъде на 11 май, пл. "България".

Едноименната изложба ще бъде открита същия ден, ще видим и театралната постановка "Квадратурата на кръга".

Обиколката с велосипеди "Яне – Пирински орел – Царят на Пирин" ще се състои между 8 и 10 юни.

НАЧАЛОТО

През 1938/39 учебна година по настояване на гражданството и по решение на Министерство на просветата в бившия град Свeти Врач, днес - град Сандански, е разкрита непълна гимназия, гимназиален клон /4 и 5 клас/. За патрон на училището е избран Цар Самуил. Клонът се открива с три паралелки четвърти клас и една паралелка пети клас. До 1943/44 учебна година и в двата класа има по три паралелки – общо шест. След 09.09.1944 година, респективно през 1944/45 учебна година, гимназиалният клон прераства в пълна реална дневна гимназия от четвърти до осми клас /по старата система/с 16 паралелки, както следва: 4 клас – 6; 5 клас – 4; 6 клас – 3; 7 клас – 2; 8 клас -1.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧИЛИЩЕТО ЩЕ НАМЕРИТЕ ТУК!

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041