Sandanski1.com

Емил Терзийски е един от четиримата директори, получили наградата Емил Терзийски е един от четиримата директори на училища, получили наградата "Св. Иван Рилски"

24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна 24 май: Дарителска акция в помощ на учителката Златка Анастасова. Сандански, Струмяни, Кресна

Клубът по калиграфия при ПГ Яне Сандански има дългогодишна историяВИДЕО. Клубът по калиграфия при ПГ "Яне Сандански" има дългогодишна история

Народно читалище ОТЕЦ ПАИСИЙ, Сандански, започна подготовка за отбелязане на 100-годишния си юбилейНародно читалище ОТЕЦ ПАИСИЙ, Сандански, започна подготовка за отбелязане на 100-годишния си юбилей

27 Jan 2018 :: Sandanski1.com

Обществен съвет ще се погрижи програмата на тържествата да бъде достойна за годишнината

Сандански. По инициатива на Атанас Стоянов - председател на Народно читалище "Отец Паисий-1919", в събота за първи път се събра неформален Обществен съвет, който ще подготви - идейно и практически, програма на тържествата и проявите, с които ще бъде отбелязан вековният юбилей на основното духовното средище на град Свети Врач и град Сандански.

Съветът е съставен от ръководството на читалището, ветерани на читалищното дело, самодейци и ръководители на самодейни състави, творци от различни области, представители на Българската православна църква и образованието, общественици, представители на Общинска администрация.

Атанас Стоянов подчерта, че 2019-та ще бъде "знакова, паметна и бележита за духовността, българщината и родолюбието в града и общината година".

Една от целите на серията 12-те тематични прояви, предвидени за всеки месец, е младите поколения усетят, че културата по нашите земи е жива и диша.

Ето какво предвижда юбилейната програма на тържествата и събитията:

Януари 2019. Представяне на Летописна книга, посветена 100-годишния юбилей на Народно читалище "Отец Паисий-1919". Изданието ще съдържа богат илюстративен материал, разказващ за читалището през целия период на съществуването му.

Февруари. Месец на художниците и фотографията. Изложби.

Март. Месец на родолюбието и патриотизма.

Април. Месец на българските обичаи и традиции. Финал с Алея на занаятите, около Великден.

Май. Месец на ветераните на читалищното дело. Ретроспекция на приноса им.

Юни. Тържествен юбилеен концерт в Летен театър с участието на всички самодейни състави и групи към читалището.

Юли. Месец на библиотечното дело. Гостуване в града на единствената у нас подвижна библиотека.

Септември. Месец на театъра. Спектакли на местния самодеен театър и трупи от страната, включително и от столицата.

Октомври. Месец на децата. Запознаване на подрастващите от училищата с работата на връстниците им, участници в самодейните състави и групи.

Ноември. Месец на будителя. За първи път ще бъде избран будител на годината - чрез обществена анкета.

Декември. Месец на забравените герои - за хората, които са дали част от себе си за развитието на Свети Врач и Сандански през годините, във всички сфери на човешката дейност.

Предстои програмата да бъде разписана подробно, след което ще бъде представена официално на обществото.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3