Sandanski1.com

Джули и Лили: ВИДЕО. Джули и Лили: "България не трябва да е това, което е в момента..."

Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите? Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите?

Свинщини край река Струма, близо до град Сандански Свинщини край река Струма, близо до град Сандански

Измери си въздуха сам! Граждани срещу съня на властите

29 Jan 2018 :: Sandanski1.com

Статията на СЕГА проследява историята на сайта AirBG.Info, в който в всеки може да види замърсяването на въздуха в голяма част от градовете у нас. Сандански също присъства, благодарение на Иван Маринов. Негова статия публикувахме наскоро. Ентусиастите влагат по 80 лева лични пари, за да създадат малка станция за измерване концентрацията на фините прахови частици. С ушите си съм чул, че "официалните" станции струват стотици хиляди лева...

Ако сте в София и сте дигитално грамотен, то със сигурност в последните дни сте влизали поне веднъж в картата на мръсния въздух.

Тя почти седмица беше безмилостно морава, докато петте станции на Изпълнителната агенция по околна среда оптимистично мигаха в зелено, а общината продължаваше все така безметежно да обсъжда и съгласува програмата с мерки за намаляване на замърсяването.

От чернобилски времена човек не вярва на държавната "стъкмистика", а и пет станции доникъде не стигат, особено като се има предвид, че едната е на Копитото.

Агенцията публикува информация какво сме дишали днес, на следващия ден.

Затова група граждани подемат идеята да направят частна мрежа от датчици, в която всеки може да сглоби сам прахоброяч, за да има в реално време и от първа ръка информация.

В основата на проекта стои софиянецът Стефан Димитров, предприемач в сферата на транспорта и логистиката.

Преди една година заедно с Николай Лучев, съмишленик, с когото се срещат в социалната мрежа, започват да търсят информация в нета - как другите големи градове в света са решили проблема, единият пуска търсачка на английски, другият на немски.

"Живея в центъра, а под прозорците ни има магазинче за алкохол и цигари. Всеки ден виждам как в най-големия автомобилен трафик 15-ина буса спират на улицата, за да го заредят, но през това време нито един от тях не изключва двигателя си. Градът е място за споделено живеене, ако можеш сам да избираш каква храна да сложиш на масата си, не можеш да подбереш въздуха, който ти и децата ти да дишате", казва Стефан Димитров, който сам за себе си е взел отговорно решение спрямо околната среда. Шофира електроавтомобил, а камионите, с които работи фирмата, са с най-високи стандарти за емисии.

Преди да се появи проектът AirBG.Info, Стефан си дава сметка, че през последните пет-шест години по первазите на стотици софийски домове са закачени безжични датчици Netatmo, чрез които човек може да следи климатичните условия по смартфона си - хората са все по-чувствителни към случващото се със средата, в която живеем, и осъзнават как това се отразява на децата им.

С Николай Лучев откриват, че Япония има подобна мрежа от датчици, отчитащи не само чистотата на въздуха, но и нивото на радиация. Но най-много им допада гражданският проект на Щутгарт, един от градовете в топкласацията на континента по мръсен въздух - проблем, с чието радикално решение властите все не се заемат.

Тогава гражданите сами започват да търсят начини за осветляването му. Така се появява проектът Luftdaten.info, който днес работи в 26 страни от света, сред тях и България.

Родните ентусиасти създават и "Фейсбук" групата "За чист въздух в София", форум, в който ежедневно кипят дискусии за това какво дишат жителите и гостите на столицата и се търсят варианти за решение на проблема, както и уебстраницата на проекта - AirBG.Info.

Производител на сензора за качеството на въздуха SDS 011 е китайска фабрика. Прахоброячът обаче пристига у нас от Германия, идва на части, а всеки от т.нар. осиновители на станции може да си сглоби устройството сам. С помощта на доброволци - дизайнери и разработчици, и помагачи във всеки град.

Конструкцията на сензорите е проста, издръжлива, работи много добре при нашите климатични условия. Частите за едно устройство струват 80 лева.

Скритата в две тръби електроника, която се свързва с домашния wi-fi, прави замервания през 160 секунди и визуализира данните за най-опасните фини прахови частици, атмосферното налягане, влажност и температура. Информацията се обработва в реално време и е достъпна на адреса AirBG.info/Map, а прекрасна визуализация и статистика прави Веско - AirBG.Info.

Една година по-късно станциите за независимо измерване на чистотата на въздуха вече са над 400, инсталирани са в домове и офиси.

Шепа от доброволци всеки ден отделят по няколко часа за поръчките от Германия, чистотата на данните, работата на станциите, техния ремонт. Няколко пъти в месеца помагат на хора да сглобяват пристигналите нови станции.

След края на работния ден Веско програмира в офиса си пристигналите у нас части. С мониторинга на цялата мрежа от 400 станции пък се занимават Цанко, Ния и Петър, а Стефан помага.

В началото са потайни като партизани.

И сега предпочитат имената им да не са широко коментирани. Затова с изключение на Стефан Димитров се представят само с малките си имена.

Ако видят на картата на София например, че целият град е в лилаво, но някъде просветне нещо зелено, апостолите се насочват към зелената точка и разглеждат графиката.

Да не би притежателят на датчика да си е прибрал прахосъбирача у дома? Ако показанията сочат температурни стойности от минус 6 градуса например, значи праховият датчик е на открито и е възникнал проблем.

Случва се някое обикновено паяче да влезе в прозрачната тръбичка и да си оплете вътре паяжина, а това намалява дебита на машинката. Тя "си мисли", че е засмукала еди-колко си кубически метра въздух, но количеството е много по-малко. Влезли са по-малко прахови частички, тя ги е измерила и е изкарала въздуха много по-чист. Тогава екипът "оттегля" устройството за ремонт.

Всъщност станциите, появили у нас се като резултат от гражданска инициатива, замерват неофициално запрашеността на въздуха.

Не са сертифицирани по БДС и учените от БАН обичат да изтъкват, че на тях не може да се разчита, понеже право за замерване на чистотата на въздуха и обявяване на официални данни има само държавата. Само че и БАН беше принудена да признае, че системата й за прогнозиране на замърсяване дава отклонения.

"У нас, ако някой реши да направи нещо, трябва да отиде на терена и тепиха на институциите. Ние обаче нямаме намерение да им угаждаме. Станциите ни са малки и надеждни, а този спор вече е приключил в Германия. Там поставят една до друга двете станции - държавните и частните, така става ясно, че данните им са с нищожни разлики. Сега данните от частните индикатори вече се взимат като спомагателни. У нас такъв диалог засега липсва. От деня, в който Европейският съд ни осъди за мръсния въздух, нито една инстанция не направи нищо за чистотата на въздуха. А ежедневно от фините прахови частици умират 37 души срещу двама от катастрофи", отбелязва с тревога Стефан Димитров.

segabg.com

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3