Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Детска градина "Пролет" - град Сандански, изпрати 93 абитуриенти

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Започна подписка в защита на Кресненското дефиле Започна подписка в защита на Кресненското дефиле

20 Mar 2018 :: Sandanski1.com

Магистралата ще разруши уникалната природа и ще попречи за развитието на устойчив туризъм, предупреждават инициаторите

Международни организации събират подписка за запазване на девственото Кресненското дефиле от унищожение.

Тя е адресирана до Европейската комисия и комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла и комисаря за регионалната политика Корина Крецу.

В основата на инициативата е гражданската организация WeMove.EU, подкрепена от международната мрежа Bankwatch, "Приятели на Земята" - Европа, и екологично сдружение "За земята".

Тя настоява за преразглеждане на плана, според който магистралата преминава в едната си посока през дефилето, а в другата вън от него. Проектът е част от коридор номер 4, с финансиране от Европейския съюз.

Според инициаторите на подписката реализирането му ще предизвика екологична и социална криза в района, включен в "Натура 2000", защитен по европейското и българското право. Заради противоречието да се финансира строеж с европейски средства в зона, защитена от самото европейско законодателство, WeMove.EU и партньорите им призовават за премахване от дефилето на целия трафик и в двете посоки, с изключение на местния, а магистралата да се изгради изцяло извън него.

От петък, 15 март, в подписката са събрани 90 хиляди подписа.

Случаят за Кресненското дефиле вече е под наблюдение на Бернската конвенция, която в края на миналата година остави наблюдението върху случая.

В момента граждани и представители на неправителствени организации обжалват решението по ОВОС, взето в края на миналата година.

От Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле", както и хора от региона, ясно заявяват, че алтернатива е възможна, необходима е воля от отговорните институции.

Магистрала, която минава през Кресненското дефиле, не само ще разруши уникалната природна зона, но и ще прекрати всяка възможност за развитие на устойчив туризъм, предупреждават от организациите.

И припомнят, че долината на Струма е едно от малкото места, подходящи за рафтинг в България.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041