Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Детска градина "Пролет" - град Сандански, изпрати 93 абитуриенти

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

До 2021 година - 1250 лева минимална заплата за учител До 2021 година - 1250 лева минимална заплата за учител

27 Mar 2018 :: Sandanski1.com

Младите учители в българското училище – до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители

В момента минималните основни заплати за длъжностите младши учител и учител са 760 лева, а след като бъдат направени евентуални следващи стъпки с бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., минималната заплата ще достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти на международната конференция „Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование – привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието“. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Важното е като държава, да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители, коментира министър Вълчев. По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, ако успеем да направим така, че повече млади хора с високи образователни резултати станат учители.

Има малко увеличение на студентите в професионалното направление „Педагогика“, но за съжаление, все още има намаление на студентите в професионалното направление „Педагогика на обучението по…“, каза министър Вълчев.

Той отбеляза, че това е важно, защото в това направление се обучават бъдещите учители по различни предмети. Особено тревожен е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини, заяви образователният министър.

Вълчев каза, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети. В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст – по региони и по учебни предмети. Така „ще картографираме“ недостига на учители в страната, коментира министър Вълчев.

Той съобщи, че младите учители в българското училище – до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители. Затова средната учителска възраст „малко падна“, а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър.

„Предизвикателството е в това – да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години“, обяви министър Вълчев.

Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти – учители, училищни директори, логопеди, психолози.

Затова имаме голямо предизвикателство, свързано с това да привлечем повече млади учители в училище, заяви министър Вълчев. Той поясни, че това може да стане освен с допълнителните стипендии, но и с увеличаване на приема в професионалните направления за придобиване на педагогическа квалификация.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041