Sandanski1.com

Учителската професия – безмерната бумащина и стрес, нежелана от младите хора

Д-р Борислав Николов, санданчанин, за разликите в здравеопазването у нас и САЩ Д-р Борислав Николов, санданчанин, за разликите в здравеопазването у нас и САЩ

ВИДЕО. 21-годишният Ивайло Цурев - с успешна футболна кариера в Германия ВИДЕО. 21-годишният Ивайло Цурев - с успешна футболна кариера в Германия

Екип на ЗПГ, Сандански, посети Кападокия

24 Apr 2018 :: Sandanski1.com

Пътуването бе в рамките на проект "Пътуването разширява мирогледа"

ОТИДОХ, ВИДЯХ И СЕ УДИВИХ

1.Отидох

От 10 до 13 април 2018 г. се състоя заключителната транснационална среща по проект "Пътуването разширява мирогледа", КД2, Еразъм+. Тя се състоя в 400 000-ия град Аксарай (Кападокия, Турция), земята на красивите коне.

За участието си в срещата партньорите от проекта изпълниха планираните дейности: подготвяне на изложби на застрашените и изчезнали растителни и животински видове от Червената книга на съответните страни; ловци на митове-писане на предания, сказания, митове и легенди и търсене на историческа предпоставка за тяхното съществуване; загадки в музеите-разглеждане на музеи, с цел намиране на артефакти, и разказване на истории, свързани с тях.

2. Видях
Групата ни бе сърдечно посрещната от г-н. Sadik Duran, директор на училище HACI CEVRIYE UNSAL ORTAOKULU. В него се обучават 627 ученици, а персоналът наброява 45 души. Представена ни бе турската образователна система и начинът на водене на задължителната училищна документация на чаша турско кафе с локум.

Поискахме да видим дневник, но вместо това ни показаха smart board Fatih. Личните дела на учениците са в електронен вариант. За всеки срок се нанасят оценките от 2 изпита, 2 проекта, оценка на поведението и срочната оценка.

Подобни дела има и за учителите. Ежедневно се следят и вписват отсъствията на учениците. Учебните занятия започват в 9:00 и приключват в 15:00 часа. Във всяка една класна стая, дори и в най-малкото селско училище, има smart board, цената на която възлиза на около 7000 евро. Правителството плаща за интернет доставка на всяко училище по 500 евро на месец, но социалните мрежи са забранени.

След приключване на срещата проведохме кратки срещи с класовете по кабинети. Учениците се възползваха от срещата максимално. Намираха си повод да ни заговорят, за да упражнят наученото по английски език. Направихме обща снимка пред информационната табела на проекта и до бюста на Ататюрк. Надписът на него гласи: Турците се гордеят с трудолюбието и вярата си.

Посетихме и частно училище, Neslim College. Впечатли ни модерната база, боядисания в свежи цветове стол за хранене, където обядвахме и ние. Отново бяхме заобиколени от младежи.

Една от задачите бе посещение на културни, исторически и природни забележителности, с цел написване на пътеписи. Първият обект, който посетихме, бе долината Ихлара, вторият по големина каньон след Гранд каньона в САЩ. Разположена е на 40км от Аксарай, с дължина 16 км. От двете страни на река Мерандиз са пръснати 105 църкви.

16 от тях са отворени за посетители. Поради изобилието на вода и скритите в скалите пещери, това място е било първото селище на ранните християни, които са бягали от римляните. Сега долината предлага различни по дължина екопътеки. В реката са монтирани сепарета, където, седнали по турски, пихме по чай или кафе.

След тази релаксираща терапия участвахме в интерактивен урок по Ебру изкуство. Учителят ни запозна с техниките за рисуване чрез съчетаване на 3- 4 цвята боя във вода, с добавени животински течности. Необходимо е да преминеш поне тримесечен курс на обучение, за да можеш да практикуваш това изкуство.

На следващия ден потеглихме за Гьореме. За разглеждане на тези феноменално красиви и величествени скални образувания домакините са предвидили няколко начина-с коне, бъгита и балон. Започнахме с конна езда. Поехме по трекинг пътека с дължина около 6 км. Трудно могат да се намерят думи, с които да се опише видяното. От гледката човек онемява. Дъхът му спира, погледът му се рее в безкрая. Не мисли, просто се наслаждава безмълвно. Пие от магията на природата, която го омайва. И неусетно идва времето за следващия обект, а той не може да откъсне поглед. Следваше Музеят на открито.

Обядвахме в Долината на гълъбите и поехме към Трите красоти. Това е загадъчно място, за което се разказва интересна легенда.

Присъствахме на практически урок по грънчарство в Аванос. Майсторът ни разказа за материалите, които използват и технологията за направата на керамични изделия.

Денят приключи с вълнуваща вечер в ресторант в скалите в Аванос. Гостите ни представиха традиционни турски танци в културната си програма.

3. ...и се удивих
Трябва човек да посети този регион Кападокия, за да разбере емоцията, която изживяхме. Експлозия от вкусове, аромати и спиращи дъха гледки. Целта е постигната! Извървяхме пътя си по стъпките на известния турски писател Евлия Челеби.

От участниците в срещата

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041