Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

България е усвоила 0.82% от европарите за чист въздух България е усвоила 0.82% от европарите за чист въздух. Общините изостават със свои програми

07 May 2018 :: Sandanski1.com

Най-голям е проблемът, свързан с разработване и актуализация на общинските програми за качеството на въздуха, което в момента изостава

Проблемът с мръсния въздух личи най-вече в студените дни без вятър.

Въпреки широко декларираната "борба" на правителството с мръсния въздух се оказва, че България не може да усвои почти никакви европейски средства, насочени към подобряването на околната среда.


Справка на в. "Сега" показа, че страната ни е усвоила точно 0.82% от парите, предвидени за справяне с проблема с мръсния въздух по програма "Околна среда".

Най-голям е проблемът, свързан с разработване и актуализация на общинските програми за качеството на въздуха, което в момента изостава, показват данните на системата за отчет на парите по европейските програми.

Бюджетът по мярката за чист въздух е над 115 млн. лв., но България очевидно не бърза да ги получи.

Сходна е и ситуацията с друг наболял проблем - оказва се, че страната ни е усвоила едва 2.61% от общо над 153 млн. лв., предвидени за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища.

Мерките за борба с мръсния въздух и превенцията на наводнения и свлачища неведнъж са били изтъквани като приоритети от правителството. В София обаче борбата с мръсния въздух изглежда обречена.

Идеята за пускането на "зелен билет" в дните с голямо запрашаване на практика претърпя провал, защото системата сработи само един-единствен път. Не е имало и случаи на ограничения при паркирането, които да допринесат гражданите да дишат по-леко.

Мръсният въздух на няколко пъти изкарва на улицата недоволни граждани. Един от последните протести беше на жителите от кв. "Красна поляна", които през зимата и по-студените месеци "падат жертва" на тежко замърсяване заради горенето на всякакви материали като гуми, дрехи, пластмаса и др. в околните ромски махали.

РИСК

"Околна среда" е една от най-рисковите европейски програми и е втората след "Морско дело и рибарство" (0.63%), по която изплатените суми са критично малко. Разплатените суми по нея са едва 6.83% при общ бюджет от над 2.9 млрд. лв. Освен за чист въздух и превенция на свлачища, пари по програмата има и за сектор "Води", "Натура и биоразнообразие и отпадъци".

segabg.com

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041