Sandanski1.com

Празник на цветята в Сандански. Студенти от Лесотехническия университет представиха 12 проекта ВИДЕО. "Празник на цветята" в Сандански. 12 проекта за града и парка

Великденски турнир по шахмат, организатор е Община Сандански Великденски турнир по шахмат за деца и възрастни, 28 и 29 април, организатор е Община Сандански

Фестивал „Опера на мелнишките пирамиди“ по мащаб и новаторство обещава да бъде истински пробив в културния афиш ВИДЕО. Фестивал „Опера на мелнишките пирамиди“ в края на юли

Седмокласниците ще държат изпити само върху произведенията, учени в VII клас

30 Jul 2018 :: Sandanski1.com

...

През наближаващата 2018/19 г. националното външно оценяване в края на 7-ми клас по български език и литература ще бъде само върху литературни произведения, изучавани в седми клас, а не както планираше просвеното министерство - върху творби, учени от 5-ти до 7-и клас. Това стана ясно днес след неформална среща на просветния министър Красимир Вълчев и екипа му с журналисти.


От МОН оповестиха някои от новостите при националното външно оценяване (НВО) за 7-и клас през учебната година 2018/2019. Продължителността на изпита например се запазва на 150 минути, но той ще започва в 9 ч. вместо в 10 ч.


Учениците, които ще са 7-и клас през предстоящата учебна година, са първият випуск, който е обучаван по новите програми и за който важи в сила регламентът, според който външното оценяване измерва знанията в целия прогимназиален етап. С цел обаче да не се създават притеснения у родителите и учениците, от МОН са решили изпитът по български език и литература в частта литература да включва само произведения, изучавани в 7-и клас. Учениците, които ще завършат 7-и клас в учебната година 2019/20 ще полагат изпит върху произведенията, изучавани в 6-и и 7-и клас. Децата, които завършват 7-и клас в учебната година 2020/21 ще държат изпит върху произведения, изучавани в 5-и, 6-и и 7-и клас. Това е с цел поетапно въвеждане на новите учебни планове.


В частта Български език НВО ще оценява знания от 5-и до 7-и клас. "Новото е, че няма да има задачи за залог и вид на глагола, видове подчинени изречения, фразеологични словосъчетания и пароними", посочи Александър Трингов от МОН. В частта Литература ще бъдат включени две произведения на Добри Чинтулов - "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене", както и по една нова част от произведенията на Алеко Константинов "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад".


Графикът за провеждане на НВО е в етап на обществено обсъждане. Предстои в края на август да стане ясно кои ще са датите. Очаква се те да бъдат във втората седмица на юни, тъй като от новата учебна година седмокласниците ще завършват на 30 юни, вместо на 15 юни както досега.Изпити в средата и малко след средата на юни не са ново за образователната система и това няма да доведе до удължаване на общия график, заяви министър Красимир Вълчев. По повод притеснения на родители, че изпитите ще са в много топло време, той посочи, че температурният аргумент не е достатъчно силен. Той допълни, че справка показва, че средните температури за периода 15 - 20 юни са около 22.5 - 23 градуса. Министърът припомни, че България е една от малкото страни, в които учебната година започва на 15 септември, вместо в началото на месеца.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041