Sandanski1.com

Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж, показва изследване

Освен Освен "мозъци", от България вече изтичат и "работни ръце"

За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване

Горанов: Бизнесът трябва да свикне да плаща по-високи заплати

01 Nov 2018 :: Sandanski1.com

Той обясни, че е дошло време за повишаване на максималния осигурителен доход, тъй като той не е повишаван вече няколко години

Бизнесът трябва да свикне, тъй като е принуден от пазара, че ако искат да запазят хората в България, цената на труда ще бъде по-висока от калкулираното от тях.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за bTV, като коментира критиките от страна на работодателските организации, че максималният осигурителен доход ще се повиши през следващата година до 3000 лв.

Според Горанов бизнесът трябва да започне да увеличава ефективността си, за да може да дава по-високи заплати.

„През последните години много хора, които вече могат да продават свободно своят труд в ЕС, отидоха да работят навън. Конкурентното предимство на българския бизнес не трябва да е само за сметка на цената на труда. Ако пренебрегнеш фактора труд – го губиш“, каза финансовият министър.

Той обясни, че е дошло време за повишаване на максималния осигурителен доход, тъй като той не е повишаван вече няколко години, а средният осигурителен доход и минималната работна заплата се вдигат с всяка следваща година.

„Максималният осигурителен доход нараства с 15% от следващата година, но той не е увеличаван от 2016 г. За сравнение компенсация за един зает е нараснала с 29%, а МРЗ с 30%. Тоест пропорцията между максималния и минималния осигурителни доходи е нарушена“, каза Горанов.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041