Sandanski1.com

Сандански. Властите призоваха хората  с прасета доброволно да ги заколят прасетата. Срок - 26 август Сандански. Властите призоваха хората доброволно да заколят прасетата си. Срок - 26 август

Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански

 Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат

Антон Ковачев, директор на Археологически музей - Сандански: Археологията е аристократична и скъпа наука. Очаква ни много, много работа! Антон Ковачев, директор на Археологически музей - Сандански: Археологията е аристократична и скъпа наука. Очаква ни много, много работа!

25 Nov 2018 :: Sandanski1.com

Антон Ковачев, директор на Археологически музей - Сандански: Археологията е аристократична и скъпа наука. Очаква ни много, много работа!

През октомври миналата година Антон Ковачев оглави Археологически музей - Сандански, след като спечели конкурса за длъжността с много амбициозна програма. Интервюто с него е в две части.

- Една година и месец вече си на този пост. Равносметката?


- Немалка част от програмата за управление, с която участвах в конкурса за директор на Археологически музей - Сандански, вече е изпълнена. Посещаемостта му е увеличена един път и половина, сред тях - 5000 деца от града и общината. Почти няма месец без проява, свързана с децата.

- Новата експозиционна зала "Найден Николов" ли е главното ти постижение?

- Тя е основата, на която градим всичко. За да поканиш хората в музей, трябва да има какво да им покажеш.

- Средствата за залата дойдоха от...?

- Собствени. С колегите дадохме всичко от себе си, за да я има.

- Мелник е голям батак. От години...

- Уви, само с пожелания си останахме. Кандидатствахме с проект за Болярската къща, но той не бе приет. Надявам се през 2019-та да има пробив. Трябва да обърнем внимание на музея в Мелник, както и да поставим информационни табели в градчето.

- Конака...?

- Тъжна тема. От 2011 година има решение на Общински съвет сградата да бъде предназначена за музей. За тази цел има почти завършен идеен проект. Но там са необходими 1.5 млн. лева.

- Как ще "дойдат" тези пари?

- Само от международни проекти и национално финансиране.

- От разкопките до Дамяница беше ли обогатен фондът на музея?

- Повечето от находките в момента са в Благоевград, Регионален исторически музей. Голяма част от тях ще ни бъдат предадени.

- Къде в нашия район има перспективни места за археологически разкопки?

- Община Сандански е сред първите три в страната по плътност на археологически обекти. Имаме много данни за селища и некрополи, имат ги и нелегалните "колеги".

- Те винаги ли са с една крачка напред?

- Нелегалните "колеги" са с повече от една крачка пред нас. Имам набелязан обект, който се намира на много комуникативно място. Би могъл да бъде част от еднодневен туристически маршрут, обхващащ Сандански, Мелник, Златолист. Но няма да назова мястото именно заради въпросните "колеги"...

- Но...?

- Необходимо е финансиране - от публични и частни източници, за да се проучи този обект. Археологията е аристократична и скъпа наука. Внесъл съм в Общинска администрация искане с обосновка, надявам се поне малка част от парите да бъдат дадени.

- Доволен ли си от първата ти година на този пост?

- Да, колкото и нескромно да звучи. Но всяка свършена работа отваря поле за още поне две нови, в геометрична прогресия. Ще дам примери.

Хората идват при нас, искат да се занимават - да правят и рисуват керамика, мозайки, ние трябва да отговорим подобаващо на този интерес.

В хранилищата ни има материали, които чакат 30 години да бъдат подредени, описани, инвентаризирани.

Очаква ни още много, много работа.

Край на първа част

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041