Sandanski1.com

Сандански. Властите призоваха хората  с прасета доброволно да ги заколят прасетата. Срок - 26 август Сандански. Властите призоваха хората доброволно да заколят прасетата си. Срок - 26 август

Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански

 Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат

Проучване на БАН: България е последна по жизнен стандарт в ЕС

10 Dec 2018 :: Sandanski1.com

Най-висок стандарт – 90,8%, е отчетен в Лихтенщайн, на „опашката“ пред нас са три страни – Литва, Латвия и Румъния

България неотлъчно заема последно място в класацията, която подрежда страните в Европейския съюз по жизнен стандарт. За 7 години – от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС-28 са от 4 до 6 пъти по-ниски.

Това установява проучване на проф. Васил Цанов и на проф. Георги Шопов от Института за икономически изследвания при БАН за състоянието и развитието на материалния жизнен стандарт и енергийната бедност в България, представено на Международната научна конференция „Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи“, предаде БТА.

Данните сочат, че средният коефициент на материален жизнен стандарт в ЕС за 2010 г. е бил 46,6%, докато в България – едва 9,9%, което ни нарежда на последно място сред 28-те държави.

Най-висок стандарт – 90,8%, е отчетен в Лихтенщайн, на „опашката“ пред нас са три страни – Литва, Латвия и Румъния. Подредбата за 2017 г. е същата – средният коефициент в ЕС е 45,6 на сто, а в България – 7 на сто. Страната ни отново е на последно място, пред нас са пак двете балтийски държави и северната ни съседка.
Общо за периода се забелязват слаби изменения в позиционирането на страните членки – различията намаляват с 2,2 процентни пункта, но между България и ЕС те се увеличат, отбелязват икономистите от БАН. С положителен растеж на материалния жизнен стандарт се открояват Великобритания, Чехия, Ирландия, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Малта и Хърватия, докато България неизменно остава с ниски оценки, сочи анализът.

Авторите на доклада са изследвали и териториалните изменения на материалния жизнения стандарт у нас. За целта са използвали три групи показатели за оценка – „икономическо развитие“, „доходи и потребление“, „неравенство и бедност“.

Подреждането по райони търпи значителни промени, става ясно от обобщените данни за изминалите 7 години. Според тях Югозападният район е във водеща позиция през целия период, значителни подобрения настъпват в Северния централен и в Северозападния район, докато сред губещите се отличава Южният централен район. Областите с подобрен жизнен стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград, сред тези със значително снижаване на оценките, са Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.

Независимо, че между районите се наблюдава слаба тенденция на сближаване, а диференциацията между областите се запазва, сочи анализът. В него се отбелязва, че въпреки непрекъснатото снижаване на жизненото равнище от 2010 г. насам, налице е намаляване на областите в критично състояние.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041