Sandanski1.com

Празник на цветята в Сандански. Студенти от Лесотехническия университет представиха 12 проекта ВИДЕО. "Празник на цветята" в Сандански. 12 проекта за града и парка

Великденски турнир по шахмат, организатор е Община Сандански Великденски турнир по шахмат за деца и възрастни, 28 и 29 април, организатор е Община Сандански

Фестивал „Опера на мелнишките пирамиди“ по мащаб и новаторство обещава да бъде истински пробив в културния афиш ВИДЕО. Фестивал „Опера на мелнишките пирамиди“ в края на юли

Изпитите след седми клас вече няма да бъдат на модули

03 Jan 2019 :: Sandanski1.com

При изпита по математика няма промени: седмокласниците ще трябва да решат 25 задачи

Изпитите по български език и литература и по математика след седми клас, с които се кандидатства за профилираните и професионалните гимназии, вече няма да бъдат разделени на модули, съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев.

Продължителността остава същата - 150 минути, като за децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути. Няма да има промени и при формирането на оценките - максималният брой точки е 100.

Досега изпитите бяха разделени на модули, като само първият от тях беше задължителен. Вторият трябваше да решават само желаещите да кандидатстват в профилирани или професионални гимназии. Министър Вълчев обясни, че вече всички ученици трябва да кандидатстват в гимназиите след седми клас, което обезсмисля съществуването на двете части на изпита.

Задачата за създаване на текст, която досега влизаше във втория модул, остава преразказ, потвърди преди ден ресорният зам.-министър Таня Димитрова.

Тя припомни, че според утвърдените през лятото промени в учебните програми сред изучаваните автори, за които ще има въпроси на изпита, вече е и Добри Чинтулов с "Къде си, вярна ти любов народна?"

Ще има 18 задачи с отговор по избор, 6 - със свободен, и една задача, която представлява съставяне на теза по цитат от произведение.

При изпита по математика няма промени: седмокласниците ще трябва да решат 25 задачи - 17 със структуриран отговор, 5 със свободен отговор, който не изисква пълното решение, и 3 задачи, за които пълното решение ще е задължително.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041