Sandanski1.com

Сандански. Властите призоваха хората  с прасета доброволно да ги заколят прасетата. Срок - 26 август Сандански. Властите призоваха хората доброволно да заколят прасетата си. Срок - 26 август

Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански

 Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат

Стратегия на кабинета забранява физическите наказания на деца

11 Jan 2019 :: Sandanski1.com

Оповестени наскоро данни сочат, че 7 от 10 деца у нас са жертва на насилие в семействата си

Въвеждане на пълна забрана за телесни наказания над деца, криминализиране на домашното насилие и ефективна работеща система за превенция. Това предвижда проект за национална стратегия за детето за периода 2019 - 2030 г., пусната за съгласуване на правителствения сайт за консултации.

Документът е от над 70 страници. Той тепърва ще минава през съгласувания и одобрения - от правителството и парламента, след което ще се направи и план за изпълнението на стратегията със срокове и отговорни за промените институции.

Една от стратегическите му цели е забраната на телесните наказания над децата. Оповестени наскоро данни сочат, че 7 от 10 деца у нас са жертва на насилие в семействата си. Други данни показват, че 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.

Проектът за стратегия си поставя за цел да бъдат повишени компетентностите на здравните специалисти в областта на здравето, развитието и емоционалното благополучие на децата, да се развият уменията им за консултиране, както и да се подобри разпознаването и реакцията при насилие и нездравословни методи за отглеждане на децата. Сред целите му е и "осъществяване на цялостна реформа в областта на правосъдието за деца и създаване на система за детско правосъдие, ориентирана към правата на децата."

Документът предвижда приемане на стандарти за информационна и дигитална сигурност и въвеждането им в практиката. Говори се за повишаване на дигиталната култура на децата и обучение за безопасно използване на съвременните технологии.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041