Sandanski1.com

Сандански. Властите призоваха хората  с прасета доброволно да ги заколят прасетата. Срок - 26 август Сандански. Властите призоваха хората доброволно да заколят прасетата си. Срок - 26 август

Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански

 Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат

Случаите на агресия в училище тревожно се увеличават Случаите на агресия в училище тревожно се увеличават, те са 3616 за учебната 2017/2018 г.

30 Jan 2019 :: Sandanski1.com

Притеснително е и почти двойното увеличение на регистрираните случаи на агресия над учители

Броят на регистрираните случаи на агресия в училище са достигнали 3616 за учебната 2017/2018 г.

За последните три години те са нараснали с около 600. За учебната 2015/2016 те били 3043, а за 2016/2017-а с около 200 повече – 3208.

Броят на регистрираните инциденти пък намалява с почти два пъти за същия период от време. За 2015/2016 -а те били 5060, 2016/2017-а 5362, а за 2017/2018 - 2890.

Това сочат данни на Министерството на образованието и науката, предоставени на „Монитор“.

"Според нас по-малкият брой инциденти се дължи на по-голямата чувствителност към темата за агресията. По-голямата част от случаите, които преди са били регистрирани като инциденти, сега се посочват като по-разпознаваеми форми – на тормоз, агресия или насилие над учител или дете", коментира причината за разликите зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Тя отчете като проблем и увеличението на вербалната агресия като за предходната година случаите са 3040. За 2017/2018-а обаче са намалели случаите на физическа агресия (2751) и кибертормоз (274).

Един от най-грозните инциденти в Бургас е от преди година, когато избухна уговорен бой между момичета от две училища след последния учебен час.

Сблъсъкът започнал с шамари, ритници и скубане на коси. Масовото меле било прекратено благодарение на бързата реакция на родителите и намесата на униформените, които пристигнали само след три минути.

До схватката се стигнало след скандал и разменени обиди в социалната мрежа В Царево пък петокласник забива юмрук на учителката си в час, а брат му нападна охранителя в школото.

12-годишният хлапак, който е от ромски произход, нахлул в часа по български език и литература, прекъснал учебните занятия и без видима причина фраснал литераторката, докато тя преподавала урока.

Петокласникът, който и друг път имал прояви на агресия, е изключен на секундата от училището след спешно съвещание на педагогическия съвет.

Според Сачева притеснително е и почти двойното увеличение на регистрираните случаи на агресия над учители.

Преди две години те са били 220, докато за предишната учебна 2017/2018-а са 391. "Обяснението за това е, че се говори доста по темата и учителите вече придобиват по-голяма увереност да споделят", каза Сачева.

Според статистиките почти няма промени при насилието на деца върху деца. Разликата между предходните две години е само в 10 случая – за 2016/2017- а са 433, а за 2017/2018 г. - 423.

Според Сачева има няколко фактора за това – социалната среда, медийното съдържание, както и големият брой ученици в някои училища.

„На базата експертни оценки мога да кажа, че нарастването на броя на децата, които растат във влошена социална среда – с един родител, в ситуации на родителски конфликти, на родители емигранти, които пътуват и не са с тях, създава предпоставки децата да опитват да решат различни свои проблеми чрез агресия.

Вторият фактор е медийното съдържание – не само това, което гледат по телевизията, но и в интернет.

Има много училища, в които учат голям брой деца на различни възрасти и с различен социален статут. Това също може да създава предпоставка за инциденти и конфликти“, обясни зам. просветният министър.

Сачева посочи някои от мерките на МОН за справяне с агресията - тази година е увеличен броят на психолозите. В Русе през ноември единайсетокласник от СУ „Васил Левски“ бе пребит от тийнейджъри в голямото междучасие заради момиче.

В края на януари м.г. пък градът бе потресен от брутална саморазправа с 16-годишно момче. Един от нападателите буквално скачал върху главата на жертвата си.

Той бе задържан и осъден условно, след което продължи образованието си в професионална гимназия в града. За да унизят жертвата, биячите, също ученици, заснели боя с мобилен телефон и качили видеото в интернет.

Последният случай на агресия в Стражица младеж счупи ченето на по-малък от него ученик в спор за момиче. Преди няколко месеца две момичета на възраст 16-17 години си спретнаха класически женски бой, придружен с писъци, хапане, скубане на косите и дране с нокти, за да си поделят красив и по-голям от тях с 1-2 години батко.

Преди време десетинагодишно дете едва не откачи главата на свой съученик, след като го халоса с пластмасов стол в класната стая.

Няма регистрирани случаи на агресия в РУО-Добрич. Всяко училище си има тетрадка, в която се описват подобни случаи и училищната комисия се занимава с тях.

Във варненските училища агресията намалява, сочат данните на Регионално управление на образованието. През 2016/17 година случаите на насилие над деца са били 73, през миналата учебна година те са намалели на 42.

© Actualno.com

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041