Sandanski1.com

Сандански. Властите призоваха хората  с прасета доброволно да ги заколят прасетата. Срок - 26 август Сандански. Властите призоваха хората доброволно да заколят прасетата си. Срок - 26 август

Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански Атанас Василев влиза в надпреварата за кмет на Община Сандански

 Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат Пълна консолидация в ГЕРБ – Сандански, за кандидатурата на Кирил Котев за нов управленски мандат

Неврокопската епархия си взе от държавата уникалната църква с Христос в ракета

04 Feb 2019 :: Sandanski1.com

Строена е с дарения на миряни. До 1950 г. в нея са се извършвали богослужения, после е изоставена

След като Неврокопската епархия спечели окончателно делото във ВКС, вече е собственик на уникалната черква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото с. Добърско. Това реши Върховният касационен съд и сложи точка на спора между епархията и Министерството на културата, който продължи 6 г.

Магистратите признаха, че църквата е собственик на имота в Добърско с площ от 1100 кв. м заедно с построения храм в него. Сградата е вдигната около 1614 г., на един етаж е, с притвор 33,82 кв. м и трикорабна част с площ от 58,10 кв. м.

Министерството е осъдено да предаде черквата чрез НИМ, който управлява храма от 2007 г., като се запази установеният от Националния институт за недвижимо културно наследство режим за опазване на храма.

В хода на делата от министерството твърдяха, че черквата е паметник на културата с национално значение от 1977 г. и затова е държавна собственост. Оказва се обаче, че само иконостасът има такъв статут.

„Обстоятелството, че един имот или част от имот е обявен за паметник на културата с национално значение, не го прави автоматично държавна собственост. Да се придава на сградата на православния храм статут на музей е недопустимо поради ограничения достъп за посетители заради въвеждане на входна такса и поради невъзможността да се следи за спазването на ограничението за допускане на жени в олтара”, твърдят върховните съдии.

Предстои да премине процедурата за въвеждане във владение и приемане на черквата.

В нея няма да се палят свещи, за да не се увреждат уникалните стенописи. Средновековната черква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е с интересна архитектура, закопана е в земята. В нея има нетипично изобразяване на християнски символи, а сред най-интересните е стенопис, наричан Христос в ракета.

Строена е с дарения на миряни. До 1950 г. в нея са се извършвали богослужения, после е изоставена. Реставрирана е от държавата през 1972 – 1974 г. След това църковни служби са извършвани само на храмовия празник, на Рождество и на Великден.

От 2004 г. е само с музейни функции, а от декември 2007 г. е на управление от НИМ.

В двора на черквата има лековит извор. Легенди разказват, че точно там са спрели да презимуват ослепените Самуилови воини, а водата е облекчавала болките в очите им.

Източник: 24 часа

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041