Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Община Сандански пое ангажимент да подобри условията за достъп на хората с ограничени двигателни възможности Община Сандански пое ангажимент да подобри условията за достъп на хората с ограничени двигателни възможности

21 Feb 2019 :: Sandanski1.com

"Безразличието към нашите проблеми сред обществото е ужасно, то ни кара непрекъснато да се чувстваме различни от другите", каза Магдалена Подгорска

Кметът на Община Сандански Кирил Котев и главният архитект Красимир Петков се срещнаха днес с Магдалена Подгорска и Красимир Тюфекчиев - представители на хората с ограничени двигателни възможности.

Поводът бе внесената от тях наскоро жалба в Общинска администрация, жалба в която се изразява неудовлетворение от липса на добър достъп до обществени обекти и сгради.

В хода на дискусията бяха набелязани конкретни мерки, които властите ще предприемат, за да улеснят максимално придвижването и достъпа на хората с ограничени двигателни възможности до Дома на културата и околния му пл. "България", Градска библиотека, Бюрото по труда, Социални грижи, Летен театър, въжен мост при Мечето, кино Сандански Синема и др.

Кметът Котев възложи на специална група да направи в най-къс срок карта на местата, тротоарите, кръстовищата и сградите, които трябва да бъдат променени така, че да има нормален за хората с ограничени двигателни възможности достъп. Бяха дадени уверения, че строящите се Спортна зала и нова Автогара ще отговарят напълно на тези специфични изисквания. При предстоящата реконструкция на пл. "България" и ул. "Македония" - също.

Главната, както я наричат санданчани, ще има само едно ниво - нивото на съществуващите тротоари, което отчасти ще улесни достъпа до магазини и офиси.

Същевременно бе подчертано, че общинските власти имат ограничени възможности да влияят за въвеждане на необходимите стандарти в частни сгради и обекти.

Пример за това е Стоматологична поликлиника. Кметът ще направи специална среща със зъболекарите, за да бъдат обсъдени възможностите за подобряване на достъпа до кабинетите им.

Друг пример: Виваком е осъдена преди години за неосигурен нормален достъп до офиса си на ул. "Македония", но още не е изпълнила съдебното решение.

"Безразличието към нашите проблеми сред обществото е ужасно, то ни кара непрекъснато да се чувстваме различни от другите. Унизително е да звъня на звънец, за да ме обслужат на улицата", каза Магдалена Подгорска.

Ще бъде извършено още следното:

1. Скосяване на бордюрите на възлови кръстовища в града: бул. "Свобода", ул. "Македония", ул. "Малешевска", ул. "Никола Вапцаров", ул. "Родопи" и др.

2. За сградата на Стройрайона, в която се помещава Бюрото по труда, ще бъде изграден асансьор - към края на 2019 г. Предстои изготвяне на проект за финансиране по програма.

3. В дългосрочен план - до 2020 г., за осигуряване на достъп за хора с колички до Дома на културата е предвидено изготвяне на проект - с финансиране по програма. За достъпа на сградата отвътре - до Камерната зала, ще се монтира автоматична платформа (робот). Същото съоръжение е приложимо и за вътрешното стълбище на библиотеката. В краткосрочен план ще се търси възможност за изграждане на рампа през тревните площи - от външната страна на сградата. Тази рампа ще достига централния вход.

4. За стълбите пред Летния театър също ще бъде изградена рампа за предстоящия летен сезон, а за наскоро изградената опасна рампа при стълбите срещу първия въжен мост - до Мечето, ще бъде направен обезопасяващ парапет.

5. Ще бъде направена и публикувана карта на достъпните за хора с увреждания сгради и обекти на официалния сайт на общината.

Б. ред. Ще Ви информираме непрекъснато за всичко, което засяга тази изключително важна тема.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041