Sandanski1.com

Общественият съвет по спорт има днес среща с кмета Атанас Стоянов и председателя на ПК по спорт при ОбС Кирил Ханджийски

Πoвeчe пapи в Eвpoпa тeĸaт oт Изтoĸ нa Зaпaд, a нe oбpaтнo Πoвeчe пapи в Eвpoпa тeĸaт oт Изтoĸ нa Зaпaд, a нe oбpaтнo. Koxeзиoннaтa пoлитиĸa нa EC нe e блaгoтвopитeлнocт

Имоти в Сандански купуват основно българи. Цел - за собствено ползване. Цените и пазарът стагнират Имоти в Сандански купуват основно българи. Цел - за собствено ползване. Цените и пазарът стагнират

Кой ще има куража да въведе униформи в училищата на Община Сандански Кой ще има куража да въведе униформи в училищата на Община Сандански

07 Mar 2019 :: Sandanski1.com

Съвременният "дрескод" на младежите в училище може да бъде определян всякак. И не винаги с благопристойни думи

Във времената, когато на никого не му е хрумвало да "пуска" из школата анкети от вида SELFIE (за "пол" съществува и графа "друго"), е имало - представете си каква ретроградност!), девически и мъжки гимназии.

Не, не е било през "онези" 45 години, а преди 1944-та. Снимката горе е от съвременна Австралия.

Чували сме го от нашите родители. И е било гордост да носиш емблемата (върху дрехите) и монограма (на шапката или баретата) на училището, усет за принадлежност и уважение към традициите му.

Днес тук-там опитите учениците (поне външно) да изглеждат по-прилично, срещат мощен и бурен отпор, а мотивите "против" най-често се свързват с опит за възраждане на повсеместния диктат и контрол през "онези" 45 години.

Съвременният т.нар. "дрескод" (да включим в него прическите и телефоните) на младежите в училище може да бъде определян всякак. И не винаги с благопристойни думи.

Но в ред български градове и днес властите са решили, че юношите трябва да носят униформи. Когато върху темата е работено с фантазия и усет към красивото, резултатите са повече от добри и се приемат от младежите.

Защо е необходимо да се прави това? Аргументи "за" - много, част от тях може да бъдат взети и от практиките преди 1944 година.

Ето стъпките:

1. Решение на Общински съвет. Предложението може да дойде от кмет, група съветници, родители.
2. Конкурс за униформа - отделно за всяко училище, от шапките и баретите - до обувките.
3. Самите ученици правят информиран избор от предложени 2-3 варианта, разработени от различни дизайнери и ателиета.
4. В избора участват учителските и родителските съвети.
5. Конкурс за ушиване. Главен критерии - качество, издръжливост. Цената е на второ място.
6. За социално слабите семейства - подкрепа от общината и държавата (ако е възможно).
7. Година време за изпълнение.

Въпроси и възражения? Или е много, много трудно?

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041