Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Да бъдем приятели – благотворителен концерт в ДГ "Пролет"

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Всеки осми човек у нас има бъбречно заболяване

08 Mar 2019 :: Sandanski1.com

По-голямата част от бъбречните увреди са без симптоми, но диабетиците са особено уязвима група - в България те са около 500 000 души

"В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки осми човек в страната. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда."

Това заяви проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в „Александровска“, в интервю за БНТ.

Проф. Паскалев припомни, че през 1969 г. в България е извършена първата успешна бъбречна трансплантация, което е голямо постижение за страната ни, тъй като първата подобна процедура в света е извършена само 15 години по-рано", каза още той.

"Нужно е да има увеличение на трупните донори в България, като това зависи от държавата и се иска сериозен финансов ресурс. Въпреки това, трансплантациите са значително по-евтини за държавата, отколкото хемодиализата", допълни проф. Паскалев. "Макар официалната бройка за чакащите за трансплантация да е малко над 1000 души, реалната бройка на нуждаещите се от бъбречна трансплантация може да е около 15 000 души", разкри той.

"По-голямата част от бъбречните увреди са без симптоми, но диабетиците са особено уязвима група - в България те са около 500 000 души. Хората с хипертонията са също рискова група, а те в България са около 2,5 млн. души. Това са болести, които увреждат бъбреците. Отоците по крайниците са също белег за бъбречно заболяване", завърши проф. Емил Паскалев.

© Actualno.com

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041