Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Детска градина "Пролет" - град Сандански, изпрати 93 абитуриенти

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване

12 Mar 2019 :: Sandanski1.com

Отхвърлянето на хомосексуалността (45%) е по-голямо в сравнение с използването на връзки за услуги или работа (33%)

За младото поколение социалното се е уравновесило с егоистичното. Крайният индивидуализъм, типичен за прехода, е на заден план. Това показва изследване на българската младеж, направено от "Галъп интернешънъл" по поръчка на фондация "Фридрих Еберт".

"Ако се питаме кога новите социални медии ще победят традиционните, при младите това вече се е случило. Интернет е победил телевизията. Защото там може да се споделя. Въобще поколението е наистина все по-споделящо", отбеляза на пресконференция изпълнителният директор на "Галъп интернешъл" Първан Симеонов.

Това се дължи в голяма степен и на факта, че младите живеят във все по-мрежово общество.

Промените в ценностните нагласи като цяло са в положителна насока. За младите личната независимост продължава да бъде приоритет (80%), но като най-актуална ценност в съвременното българско общество определят "да изглеждаш добре" (85%). Да имат кариера (75%) и да са отговорни (72%) идват на трето и четвърто място.

Повечето от запитаните не приемат неприемането на подкупите и недобросъвестността.

Заслужава да се подчертае, че отношението към данъците не е еднозначно, като те можело да се плащат "при възможност". Тоест става дума не за страха от криминално наказание, а за гражданско съзнание. Тъкмо в този контекст отговорите показват относително висока степен на гражданска лоялност.

Голям дял от анкетираните показват отрицателно отношение към хомосексуалността.

За българската традиция практиките на ЛГБТ обществото са ненормални и неприемливи. Отхвърлянето на хомосексуалността (45%) е по-голямо в сравнение с използването на връзки за услуги или работа (33%).

Налице е по-голям оптимизъм по отношение на бъдещето на страната. Младите обаче не са готови да навлязат в политиката. Отношението към активността в политиката и към участието в граждански инициативи е твърде скептично.

"Политическото отчуждение е нараснало, това се отнася също за участието в изборите и политическата кариера. Само 3-4% от младежите проявяват такъв интерес", казва анализаторът на проучването Петър-Емил Митев. Той поясни, че има риск да се влоши качеството на политическия елит, защото към такива длъжности се ориентират не най-добрите и подготвени младежи.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041