Sandanski1.com

СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия СНИМКИ. Випуск 2019 на Профилирана гимназия "Яне Сандански"

Детска градина "Пролет" - град Сандански, изпрати 93 абитуриенти

Спортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Аитуриентите Николай МарковСпортното училище в Сандански днес изпрати Випуск 2019. Директорът Н. Марков поздрави абитуриентите

Половината тинейджъри пият енергийни напитки

15 Mar 2019 :: Sandanski1.com

...

Почти половината от учениците в България на възраст между 14 и 18 години употребяват енергийни напитки, съобщи в рамките на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той се позова на проучване от 2014 година, изследващо рисковите фактори за здравето на българите, в което са били анкетирани и 683 ученици.

Сред учениците от всички възрастови групи енергийни напитки употребяват малко над 22%. Проучването показва още, че сред младежите на възраст между 14 и 18 години почти 28% пият енергийни напитки веднъж до четири пъти седмично, а близо 19% всеки ден, или повече от един път на ден.

Здравният министър посочи, че според проучвания при еднократен дневен прием на енергийни напитки няма риск за здравето. При две и повече обаче, заради количеството кофеин и други вещества, имало риск от поява на нервност, треперене, безсъние, дехидратация и др., като децата били по-уязвими.

Кирил Ананиев посочи, че по отношение на енергийните напитки няма специфично законодателство в страните от ЕС. Забрана за продажбата им на лица до 16 години имало само в Литва и Латвия, а в Германия подобна идея не срещнала подкрепа.

В България енергийните напитки се контролират на база общия регламент за храните и напитките, а според наредба 37 на МЗ за здравословното хранене на учениците енергийни напитки не се предлагат в столовете, бюфетите и автоматите в училища, общежития и други.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041