Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Борисов иска Европа да вложи много пари, за да се задържат младите хора в България Борисов иска Европа да вложи много пари, за да се задържат младите хора в България

29 Aug 2019 :: Sandanski1.com

"Много мозъци, много хора от всички бившия източен блок заминават да работят на запад", каза премиерът на България

Министър-председателят Бойко Борисов иска Европейският съюз да вложи много пари за развитието на потенциала на младите хора и задържането им в България. Желанието си той изрази по време на изказването си след срещата с новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в София.

Посещението й е част от консултациите, които провежда с лидерите на държавите - членки на ЕС, преди представянето на пълния състав на новата комисия за одобрение пред Европейския парламент.

Очакваше се двамата да обсъдят ресора на бъдещия български еврокомисар. "Има една такава поговорка в Европа: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Не бива да се спекулира с ресори, нито какво сме се разбрали и какво искаме", каза Борисов след срещата и обясни, че България е спазила изискванията на ЕК при номинацията на български еврокомисар. "Аз изпълних едно от указанията на ЕК - да номинираме жена за комисар, за да може балансът между половете да стои в ЕК", коментира още Борисов. По думите му България винаги е била водеща в "тази сфера - опазването на околната среда".

"Много мозъци, много хора от всички бившия източен блок заминават да работят на запад", каза премиерът на България. "Сега Европа трябва да инвестира много пари отново да повишим квалификацията и конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа", обясни той.

Той похвали Урсула фон дер Лайен, че "много хубаво е схванала" приоритетите на българското правителство.

"Тук съм, за да слушам много внимателно мин.-председателя Бойко Борисов за приоритетите и очакванията на българското правителство. За мен е много важно да се постигне баланс в ЕС. Отдавам голямо значение на приноса на източноевропейските държави", каза новият председател на ЕК.

"Дигитализация, демографски промени, които влияят върху икономиките и обществата ни, също и сигурността. Напълно съм наясно, че в период на миграция е необходимо да намерим ново начало по отношение на миграцията", изреди Урсула фон дер Лайен предизвикателствата, пред които е изправен ЕС. "Ние разчитаме на България за действия, за информация", добави тя.


"В иновации, образование, цифровизация - важно е да се инвестира в тези области. Икономиката на България има най-висок ръст на БВП за всички времена. Страната има големи постижения в областта на заетостта, голям бюджетен излишък", изреди председателят на ЕК.

"В иноваторска дейност и развитие на младите виждам силата на България" заяви тя.

"Това, което Европа отчита, е нашето много добро председателство на ЕС, ролята на България в Западните Балкани", допълни Борисов. "Това са резултати от много лидерство на всички нива на българите, които участват във всеки един процес", разясни той.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041