Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Яне Янев: Ще се справим с котилото и най-после - след тези избори, Сандански ще бъде проспериращ град, с доволни граждани Яне Янев: Ще се справим с котилото и най-после - след тези избори, Сандански ще бъде проспериращ град, с доволни граждани

01 Sep 2019 :: Sandanski1.com

ПП РЗС - Сандански, ще има две листи за съветници в пълен формат, от 29 души - партийна и гражданска. На 9 септември партията организира общоградско събрание под надслов "Спасение и възход за Сандански" (вж. края на интервюто)

- Г-н Янев, в навечерието сме на „Местни избори“ 2019. Вие или Ваш сътрудник ще бъде кандидат за кмет на Община Сандански?

- Град Сандански е в много тежко състояние. Трябва да се положат сериозни усилия, за да може да се върне славата на града ни. За град Сандански трябва да се говори по друг начин, не като за град със затихващи функции, а като град, който (като туристическа дестинация и като икономическо развитие) може да бъде сочен за пример. Четири години в ОбС ние провеждахме принципна и изключително ясна политическа линия. Нашите съграждани очакват от нас конкретни действия, очакват да довършим с успех това, което започнахме – разграждането на местния феодален модел на управление. На миналите избори аз скочих емоционално, защото старият кмет бе установил този порочен модел и чрез схеми едни и същи хора бяха облагодетелствани от управлението му. В крайна сметка всички знаят, че ако аз не се бях намесил, Тотев щеше да бъде кмет и досега и може би и щеше да се кандидатира и на предстоящите избори за местна власт.

- Вашата оценка за развитието на градовете Сандански и Мелник, съставните села, през изминалите 4 години?

- Ние, за разлика от други политически сили, които мишкуват и са се наредили на общинската софра с единствената цел да се докопат до корупционния модел на управление, сме имали винаги ясна позиция. Дадохме оценка за управлението на Община Сандански и завихме, че липсват основни политики, формиращи развитието на градската среда в областта на сигурността, данъчната политика, инфраструктурата и околната среда. Котев се оказа лошото продължение на Тотев.
В град Сандански има по-запрашен въздух и по-мръсна и разбита инфрастуктура. Няма завършена (изцяло) нито една улица, такава както трябва да бъде – всички видове подземни комуникации, тротоари, надеждни настилки. Нека да каже кметът, че той е направил тази или онази улица…

- Околовръстното, Северната дъга, част от ул. „Рила“…?

- Околовръстното е започнато, но има изключително тежки проблеми с това, което е под асфалта. Ако отидете малко по-нагоре от Околовръстното – точно до светофара при Трето основно училище, ще видите как фекалиите от Циганската махала изтичат в река Санданска Бистрица и хората, които живеят от Трето училище надолу (улиците „Бистрица“ и „Любен Каравелов“), не могат да дишат. В кой век живеем? Потресаваща гледка!

- Това е резултат от закриването на т.нар. проект за „воден цикъл“, който „висеше“ няколко години като „работен“ в сайта на МРРБ, още по времето на кмета Тотев…

- Това е резултат от цялостното неадекватно управление. А под тази асфалтова настилка има още много стара водопроводна мрежа, изградена с етернитови тръби. След няколко години ще се наложи пак да се копае, така както се копаеше по всички други улици по времето на Тотев, които бяха многократно закърпвани. За селата и Мелник ме питате… Нашите села, за разлика от селата в съседните общини – Петрич, дори Струмяни, Кресна… идете да видите, какво представляват селата в Община Симитли – те са като райска градина в сравнение с нашите села. Нашите села са в изцяло окаяно състояние, подобни са на селата в Северозападна България.

- През приключващия вече мандат на ОбС Представителната група на ПП РЗС честно напускаше заседанията на местния парламент. В знак на протест срещу нещо. Не мислите ли, че тези бягства Ви лишиха от възможности за истински политически дебат в самия ОбС и в полза на гражданите?

- Не, напротив! С тези действия ние отивахме при гражданите, за да чуем какво е тяхното мислене. Защото вътре в залата съветниците на Тотев и Котев си гласуваха заедно комерсиалните схеми. Много често, напускайки Залата на съветника, отивахме в Радио „Гея“, за да изложим нашата опозиционна позиция – конкретно, ясно и за да чуем мнението на хората, както от града, така и от съставните села. Още на първата сесия предложихме Вашата медиа да отразява онлайн всички заседания на Общинския съвет – Сандански. А Вас Ви нямаше, защото не приеха това Ваше и наше предложение. Ние сме за прозрачност, за това гражданите да могат да чуват в реално време какво се случва в местния парламент и какво е нивото на местните парламентаристи, да се убедят, кой защитава обществените интереси и кой защитава корпоративни и лични интереси на групировката около кмета.

- Не е тайна, че сте близък с премиера Борисов, две години бяхте негов политически съветник. Същевременно за втори път на местни избори в Сандански ще „играете“ срещу ПП ГЕРБ. За много хора това е непонятно. Как ще го обясните?

- Аз, за разлика от много други хора, мога да говоря с Борисов в прав текст, мога да си кажа мнението без задръжки, да тропна по масата и с достатъчно сериозна острота да защитя интересите на нашия град. Случващото се в Сандански – ПП ГЕРБ номинира Котев, е подарък за ПП РЗС. За нас той е провален кмет и много слаб кандидат. Можем само да благодарим на ГЕРБ, ако оставят Котев. Силно сме улеснени от факта, че освен необвързаните и свободни граждани, с нас на тези избори ще бъдат и истинските, почтените, честните гербаджии. Повечето от тях вече са се определили.

- Бихте ли казали и на Борисов, очи в очи и с тропане по масата, че новата етична комисия е Пунта Мара?

- Аз мога да кажа каквото мисля на Борисов. Не съм като някои безгръбначни около него, които се свиват и не могат да имат собствено мнение. Мога да му кажа, че ако етичната комисия не се произнесе по редица емблематични за цялата страна случаи, като в Сандански, това ще е много тежко петно върху неговата репутация и че ако тази комисия се е създавала само като етикет - без да работи и да не се произнася справедливо, то в очите на хората тя ще бъде шменти-капели или Пунта Мара.

- Защо част от сегашните съветници на РЗС не са вече във Вашия стан?

- Ние винаги сме били против модела „Тотев-Котев“ и винаги сме и ще продължим да работим против това да се купуват и продават общински съветници. Аз съм много благодарен, че тези двама души не са вече с нас, защото в един труден момент, когато ще управляваме общината, те можеше да ни предадат по много коварен начин. А сега… че някой зарежда детска градина, друг – болница, а на третия му е даден заем, който не може да погаси, това е част от тези нечистоплътни игри, от които хората са отвратени. РЗС, откакто има участие на местни избори в Община Сандански, никога не е допускала да има общински съветници повече 2 мандата. Ние считаме, че общинските съветници и кметовете не трябва да имат повече от 2 мандата. Това действа оздравително. Някои, които са в ОбС вече 4-5 мандата, са се самозабравили напълно и освен да работят за своя лична далавера и изгода, нищо друго не правят.

- През 2015 представихте 12 проекта за визия на града и общината за 5-10 години напред във времето. Кои са новите идеи, с които да надградите вашата платформа за управление на Община Сандански?

- Да. На 9 септември, в големия салон на Дома на културата, ще представим нашата нова визия за управление на общината за идващите 5-10 години, ще предложим концепция, в това число и програмата от преди 4 години, която е актуализирана и прецизирана спрямо сегашната действителност. Гражданите ще чуят новия план за бъдещето на общината и ще изберат нашия кандидат за кмет. Разбирате ли ме, чувал ли сте партия да предостави на гражданите да изберат с гласа си кандидат за кмет и листа за общински съветници? Нашият кандидат за кмет няма да бъде избран с тайна завера или от някоя политическа централа в София, а от хората.

- Готов ли сте за официален дебат с другите кандидати?

- Аз отправям към Вас това предизвикателство - да помагате да убедим останалите кандидати, че изборния процес е състезание и че трябва има дебат, полемика, излагане на тезите за управление на общината. Гражданите трябва да чуят и видят кандидатите. Само това може да гарантира висока активност и истинско гражданско участие. Които откажат да се явят на тези дебати, те мишкуват. Единствената им цел ще е да минат с торбите с парите и да направят нещо, което сме виждали и през други години. Апелирам и гражданите на Сандански да настояват да стане реалност този дебат – между всички кандидати за кметове и водачите на листи за съветници.

- Истина ли е, че ще имате и втора листа за съветници - гражданска?

- Да, освен партийната на РЗС, ще имаме и втора - гражданска листа за съветници. Също в пълен формат - 29 души. Считаме, че в нея трябва да има хора от всички професионални съсловия и гилдии. В заключение искам да Ви кажа, че само ние можем да се справим с корумпираното котило и най-после - след тези избори, Сандански да бъде проспериращ град, с доволни граждани.

---

ПП РЗС - Сандански, отправя покана към гражданите на Сандански да посетят на 9 септември общоградското събрание под надслов "Спасение и възход за Сандански".

Събранието ще със състои в голямата зала на Дома на културата, начало - 19 часа.

Нека заедно:

- да направим равносметка за състоянието на града ни;
- да сложим точка на упадъка и дадем нов тласък за развитието на общината;
- да определим кой е най-достойният за кмет кмет и общински съвет, които да поведат града и съставните села към проспуридет.

Сега е моментът всеки от Вас да чуе новия план за бъдещето на общината, се казва в съобщение на пресцентъра на ПП РЗС от днес, 1 септември.

Сандански заслужава да бъде модерен и богат град на достойни хора!

Настана време Сандански да се съвземе!

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041