Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Професионалното прегряване засяга все по-голям процент работещи, 8% от българите страдат от депресивни състояния

05 Sep 2019 :: Sandanski1.com

---

8% от българите страдат от депресивни състояния, според последни данни на статистиката. Голяма част от психосоматичните заболявания са причинени от стреса на работното място. Проблемът с професионалното прегряване ще се задълбочава, ако държавата и работодателите не започнат диалог веднага, предупреждават специалисти по развитие на човешките ресурси.

Професионалното прегряване (Бърнаут синдром) засяга все по-голям процент от работещите и вече излиза от първоначалните очертани рискови професии:

"Този процент от хората са и онези, които работят и плащат данъци в тази държава. Ако тези тенденции се задълбочават, означава, че само след пет години ще имаме още по-сериозни проблеми от тези, които имаме в момента", казва Анелия Горгорова от Българската асоциация за управление на хора и посочва причините за депресиите и професионалното прегряване:

"Работно претоварване, проблеми в работната среда, тоест, когато има конфликти, онези, които ни карат да се чувстваме недооценени, непредсказуемост, тоест всеки ден се сменят приоритетите и ние търсим как да ги компенсираме".

И какво могат да променят работодателите в работната среда, за да спестят от напрежението на своите служители:

"Да видят с какво разполагат, каква е демографията на хората, с които разполагат, които са в екипа им, с които биха искали да работят. Да обърнат внимание на стила на културата, която налагат, и много просто – работното време".

Голяма част от психосоматичните заболявания са причинени от стреса на работното място.

В Българската стопанска камара бяха представени данни за "професионалното прегряване" и за състоянието на здравето на служителите, тяхната мотивация, ефективност и постижения на работното място в България.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041