Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април Спадът в приходите на общините е 41% само през март и април

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Средната учителска заплата ще е с 20% над средната за страната

14 Sep 2019 :: Sandanski1.com

...

До 2021 г. средната брутна учителска заплата ще достигне 1750-1800 лв. като целта на управляващите е да я поддържат с около 20% над средната за страната. Това съобщи в интервю за радио "Дарик" министърът на образованието Красимир Вълчев.

Преди дни на пресконференция той обеща догодина заплатите на учителите да достигнат 1500 лв. В момента средната учителска заплата е 1300 лв. По думите на министъра в някои региони и сега учителската заплата е над средната, но в други, като София например, изостава.

"Ако искаме децата ни да бъдат обучавани от креативни и мотивирани учители, ако искаме да имаме добри специалисти във всички други области, трябва да плащаме за това," каза Вълчев. "Сега си плащаме данъка, че предишни години пестяхме от учителските заплати", добави той.

Крайната цел е да се насърчат отличните ученици да продължават обучението си в педагогически специалности и да стават учители. Сега от 5000 отличници едва 122 се записват в педагогически специалности, каза Вълчев.

През следващата година ръстът на парите за заплати в бюджета ще бъде 360 млн. лева, а през 2021 г. - 720 млн. лв.

В отговор на въпрос за изоставането на заплатите на университетските преподаватели спрямо учителите, министърът отговори, че учителите имат над два пъти по-голям норматив часове, а освен това университетската автономия позволява да се дават ниски заплати на младите преподаватели, а хората с дълъг стаж и научни титли да получават по-високи възнаграждения.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041