Sandanski1.com

Д-р Ангел Кунчев: Намалете максимално контактите - и семейни, и професионални Д-р Ангел Кунчев: Намалете максимално контактите - и семейни, и професионални

Христо Ристосков: Ей, хора! Седете си на задниците, у дома! Това не е шега! Христо Ристосков: Ей, хора! Седете си на задниците, у дома! Това не е шега!

Без промени за богослуженията за Великден заради епидемията Без промени за богослуженията за Великден заради епидемията

Нов режим на регистрация на личните стопанства

23 Jan 2020 :: Sandanski1.com

...

Народното събрание въведе нов режим на регистрация на личните стопанства с приетите на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Той предвижда отпадане на изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация. Задължението се прехвърля на кмета, който ще е посредник между стопаните и областните власти.

Кметовете по места трябва да събират заявленията за регистрация на личните стопанства и да ги предават в 15-дневен срок в Областните дирекции по безопасност на храните, за да се направи проверка и регистрация.

Местната власт ще има определени задължения при констатиране на заболяване при животните.

Със законопроекта се създава възможност за възлагане на мерки за ограничаване и ликвидиране на болести и на изпълнител, различни от Българската агенция за безопасност на храните.

Предвижда се създаване на териториален принцип при сключване на договорите с ветеринарни лекари.

За осигуряване на биосигурност във фермите ветеринарните лекари няма да могат да подписват договори едновременно със собственици на индустриални ферми и със собственици на лични стопанства.

Очакваните резултати от допълнителните мерки обобщи министърът на земеделието Десислава Танева:

“Следва да доведат до чувствително подобрение на превенцията, включително и ясна регулация, регламентация на личните стопанства“.

Зам. -председателят на земеделската парламентарна комисия и депутат от БСП Светла Бъчварова оспори начина, по който се предвижда да се прекратяват договори на ветеринарни лекари.

От БСП оспориха и новите предложения обезщетенията за стопаните да не са на пазарни цени, а по цени на производител от Националния статистически институт:

“Според мен, в краткосрочен план, с такъв план в действие лични стопанства ще изчезнат от картата на сектор животновъдство в България“, каза Бъчварова.

Министър Десислава Танева контрира:

“Ще има редукция, да, ще има, защото българският данакоплтец не може да плаща обезщетения на всички, а самите оператори да не са изпълнили всички възможни мерки за биосигурност“.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041